LSV traži praznik: Da se 31. jul obeležava kao Dan ulaska AP Vojvodine u sastav Republike Srbije

Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani traži da se promeni zakon o državnim praznicima i da se 31. jul obeležava kao "Dan ulaska Autonomne Pokrajine Vojvodine u sastav Republike Srbije".
LSV traži praznik: Da se 31. jul obeležava kao Dan ulaska AP Vojvodine u sastav Republike Srbije
Foto: 021.rs
Ova stranka podseća da je "voljom svih njenih naroda, Vojvodina 30. i 31. jula 1945. stvorila svoju autonomiju, te je kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije".
 
"Autonomija Vojvodine je ponikla na antifašizmu i modernom, nadnacionalnom konceptu, koji je danas sve više izložen pokušajima revizije kako bi autonomija bila degradirana, a vremenom i ukinuta. Autonomna Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30–31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao autonomna pokrajina, priključi Srbiji", ukazuje LSV.
Dodaje da 79 godina kasnije Srbijom dominira politika nacionalizma, antimodernizma i centralizma. 
 
"Ove političke ideje su od vojvođanske autonomije načinili praznu ljušturu, a nekada bogata pokrajina danas je osiromašena teritorija, koja se naglo prazni. Vojvođani nemaju ispravnu pijaću vodu, oduzet im je Naftagas, poljoprivrednici nikada nisu bili u goroj situaciji, pokrajinske institucije postoje samo kao mrtvo slovo na papiru. Nacionalizam je zamenio građanski koncept Vojvodine", kažu ligaši.
Zaključuju da je Vojvodina preživela napade politike koja je pokušavala da je uništi. 
 
"Pokušava i danas, ali vojvođansko svetlo, upaljeno poslednjih dana jula 1945. godine, nikada neće biti ugašeno, a autonomna Vojvodina će živeti", zaključuje LSV.
  • Dogodine u Botošu

    31.07.2024 12:52
    Opet udbaško zamajavanje neobaveštenih. Šta konkretno (i kada) predlažete da bi građanima (umrle) Vojvodine bilo bolje? Slovenija je već 20 godina u EU a Hrvatska već 11. Nekad smo bili u istoj državi, sličnog stepena razvoja i mentaliteta. Šta je konkretan plan za budućnost? To očekujemo od vas, od bilo koga ko uzima Vojvodinu u usta.
  • pepa

    31.07.2024 12:38
    Zjuuu
    Kakav ulazak da slavimo!?!?! Izlazak samo, iz ove Miki Maus države.
  • Petar

    31.07.2024 11:31
    I treba da ima kad je ima novoformirana republika srpska ima svoj dan može da ima i vojvodina koja postoji više godina i decenija ali na žalost neko hoče da je izbriše čak i vremensku prognozu za vojvodinu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti