Žene u Vojvodini umiru od izlečive vrste raka

Prema podacima Instituta za onkologiju Vojvodine, u pokrajini godišnje od raka grlića materice oboli oko 330 žena, a čak polovina od toga broja umre.
Prema podacima Instituta za onkologiju Vojvodine, u pokrajini godišnje od raka grlića materice oboli oko 330 žena, a čak polovina od toga broja umre.

Broj obolelih ne opada, prema učestalosti obolevanja na petom smo mestu u Evropi, a po smrtnosti na trećem, što ne bi smelo da bude tako, budući da je ova vrsta raka izlečiva ukoliko se otkrije na vreme.

Doktor Aljoša Mandić s Instituta za onkologiju kaže da je dovoljno da žena jednom godišnje ode kod ginekologa i uradi papa test. Među pacijentkinjama koje su lečene na Institutu u Kamenici ima i žena od 24 godine, što pokazuje neophodnost redovnih ginekoloških pregleda.

Izvesno je očekivati da broj obolelih žena u Vojvodini počne da opada tek za desetak godina, odnosno 12 godina od početka organizovanog skrininga 2008. godine, kaže Mandić za "Pres". Od 27.000 preventivnih pregleda koji se godišnje obave u novosadskom Domu zdravlja, 10 pacijentkinja bude upućeno na Institut za onkologiju.

Rak grlića materice najčešće se javlja kod žena između 35 i 45 godina, ali je čest i kod mlađih koje nisu rađale. Najveći problem je to što žene uglavnom prestanu da idu kod ginekologa kada rode decu.

  • Glas razuma

    02.02.2012 23:13
    za Anonimusicu
    Nisam miljenik NATO pakta, naprotiv, pacifista sam, već samo reagujem na to kako patriote bestidno koriste bol i patnju žrtvi kancera kako bi širili svoju političku propagandu.

    Bombe sa osiromašenim uranijumom jednostavno ne postoje, jer bi bilo besmisleno praviti ih od osiromašenog uranijuma umesto od metala na bazi gvožđa, pa samim tim nisu ni mogle biti korišćene 1999. po Srbiji. Pritom patriotska Srbija upire prst na te nepostojeće bombe čim se pomene broj slučajva raka.

    To je identično logici kao kada bi krivili vanzemaljce ili gremline za ono što je posledica neprosvećenosti i neinformisanosti stanovništva u Srbiji o zdravlju tj. SPB, u Srbiji u kojoj je podsetiću zvanično 50% funkcionalno nepismenih i ko zna koliko još polupismenih.

    Ako imamo državu koja je rekorder po broju abortusa sa nekoliko stotina hiljada godišnje, to ukazuje da se ne kondomi masovno ne koriste. Čim se ne kondomi masovno ne koriste, to takođe znači da postoji i epidemija seksualno prenosivih bolesti, među njima i HPV koji je izazivač raka grlića materice.

    Najlakše je kriviti druge, posebno kada treba prikriti krivicu vlasti i crkve za stanje u društvu.
  • 02.02.2012 22:07
    Tacno je ima i onih zena koje ne vode racuna o svom zdravlju, ali isto je tacno da je drzava apsolutni krivac za takvo stanj
    a pogotovo sada sa novim uredbama,ada je bolesnik u ptanu i to o;

    broju dozvljenih labor.pregleda
    o odlasku kod specijalista-doktora
    dozvoljenom godisnjm prepisivanju lekova, sve sto je preko dozvoljeng broja pacijnt sam mora da placa

    a za peventivne preglede
    NE SME SE NI PITATI lekara opste prakse da da uput kod bilo kojeg specialiste

    samo toliko o nemarnosti gradjana za svoje zdravlje


    a genijalna im je i uredba-od srane vlasti, da prijavljeni na Biro rada ne moze da se leci, jer

    ZAKONSKI NE MOZE DA DOBIJE KNJIZICU
    jer ne radi i ne placa doprinos za zdravstveno osiguranje

    i opet je tu drzava umesala svoje prste i vodi brigu o zdravlju svojih gradjan
  • Sladjana

    02.02.2012 14:14
    Mozda bi zene i isle kod ginekologa da se moze otici normalno kod njih. Iz kol centra su me zvali na pregled tek posle 4 meseca - za redovan pregled, a posto mi je trebao i ultrazvuk dojke, stavili me na spisak (prvo me nakrpili sto to uopste trazim jer nemam prava na taj pregled nego tek posle 45. na mamografiju). Na ultrazvuk otisla opet posle 4 meseca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".