Novosadske vlasti najavile strategiju kulturnog razvoja

Gradske vlasti najavile su usvajanje Strategije kulturnog razvoja grada do 2020. godine, čime će biti definisano kako Novi Sad treba da se pripremi, ukoliko bude izabran za Evropsku prestonicu kulture.

Gradske vlasti najavile su usvajanje Strategije kulturnog razvoja grada do 2020. godine, čime će biti definisano kako Novi Sad treba da se pripremi, ukoliko bude izabran za Evropsku prestonicu kulture.

Prema rečima člana gradskog veća za kulturu Andreja Bursaća, u drugoj polovini godine za projekat "Novi Sad - prestonica kulture 2020" biće intenzivirano lobiranje u evropskim institucijama i drugim državama. - Definisani su prioriteti, a to su razvoj institucija kulture, promocija Novog Sada kao festivalskog grada, uspostavljanje partnerske saradnje sa što više kulturnih institucija iz Evropske unije, približavanje periferije kulturnim centrima i decentralizacija kulturnih sadržaja - kazao je Bursać. Značajno mesto u ovom planu ima Kineska četvrt, napušten fabrički prostor na Limanu. U ovogodišnjem budžetu za infrastrukturno uređivanje je planirano 40 miliona dinara.

S druge strane, predstavnici opozicije i brojne kulturne organizacije složni su da tokom prethodne tri i po godine kulturna politika grada nije postojala, a da su sredstva iz budžeta dodeljivana prema simpatiji ili interesu. - Ne znam kako su zamislili da Kinesku četvrt pretvore u centar kulture, kada kulturu na svakom koraku guše. Videli smo kakvu su poruku poslali umetnicima iz Društvenog centra u događajima vezanim za zauzimanje kasarne. Kulturna udruženja se gase ako nisu bliska sa vlašću - kaže Goran Višnjić iz Gradskog odbora SNS.

  • Pop

    03.02.2012 07:57
    Ligaski kadar je na celu Muzeja Vojvodine i Gradske biblioteke. To nisu ni male ustanove niti im je mali budzet. A svoj posao ne obavljaju ni dobro ni lose, jednostavno ga obavljaju. Najbolje funkcionisu institucije koje nemaju mnogo veze ni sa vlascu ni sa politikom kao Biblioteka Matice srpske koja srecom funkcionise na osnovu zakona o Matici srpskoj pa joj vlast ne imenuje ni upravnika a ni ne zaposljava ljude.
  • anonimus

    02.02.2012 14:24
    svi
    koliko se secam, svi odbornici i pozicije i opozicije su jednoglasno podrzali kandidaturu novog sada za prestonicu kulture, jer ko god bude bio na vlasti 2020., to prihvata i sprovodi u delo. to je koncept. usvajanje kulturne strategije grada takodje zavisi i od pozicije i od opozicije - jer je zajednicki donose, a oni koji budu i posle ovih izbora na vlasti, opet istu tu strategiju sprovode.
    daleko me vise brinu nasi gradjani, koji u tom procesu treba da uzmu aktivno ucesce, jer se to tice svih nas, a ne politicara. ajmo umesto kritika na racun jednih ili drugih, da pravimo gradjanske inicijative kako su to radili drugi moderni evropski gradovi, umesto da izmisljamo toplu vodu i pametujemo. sto se ne izborimo za novu multifunkcionalnu sportsko-koncertnu dvoranu, poput beogradske ili zagrebacke arene? zasto ne uredimo podgradje petrovaradinske tvrdjave i napravimo turisticku atrakciju? medjusobna mrznja nas nece dovesti nikuda, umesto da svi zajednicki stremimo da nam grad bude najlepsi!
  • 666

    02.02.2012 13:45
    pocnite
    od rusenja zatvora u centru grada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".