Svega 3% nestalih policija ne nađe

Policijskoj upravi Novi Sad u januaru je prijavljen nestanak 16 osoba, od kojih dve još nisu pronađene.
Policijskoj upravi Novi Sad u januaru je prijavljen nestanak 16 osoba, od kojih dve još nisu pronađene.

Šef Grupe za potražnu delatnost novosadske policije, Miroslav Vojvodić, kaže za Radio 021 da je taj broj približan mesečnom proseku od 15 nestalih u široj okolini Novog Sada. "Gledano od 2004. godine, 39 ljudi nije pronađeno. Za poslednjih sedam godina prijavljeno je 1.423 nestalih", precizira Vojvodić.

U poslednje tri godine 54 nestanka rezultirala su smrću, od kojih je o ubistvu reč samo u jednom slučaju. Podjednako nestaju i muškarci i žene, a slučajevi su ravnomerno zastupljeni u svim starosnim grupama.

Kada je reč o nestancima maloletnika, Vojvodić kaže da se najčešće radi o lošem uspehu u školi, neslaganju s roditeljima i eventualno izvršenju prekršajnih i krivičnih dela. "Oni od 18 do 30 godina imaju problema zbog neuzvraćene ljubavi, probleme zbog lošeg uspeha i opet probleme zbog neslaganja s roditeljima. Kada ne mogu da ih reše, odlučuju se za nestanak", kaže on.

Muškarci srednjih godina najčešće nestaju zbog dugova, a žene zbog problema s bračnim i vanbračnim partnerima, kaže Vojvodić. Stariji od 50 godina se na nestanak odlučuju uglavnom zbog bolesti i loše materijalne situacije. Ta populacija je i najpodložnija samoubistvu.

Brzina pronalaska najviše zavisi od podataka koje policiji dostavljaju osobe koje prijavljuju nečiji nestanak. Vojvodić kao primer navodi nedavni slučaj momka iz Novog Sada, čija braća prilikom prijave nisu navela da je imao ikakvih problema, ali se tokom razgovora ispostavilo da je upravo raskinuo s devojkom nakon dugogodišnje veze. "Kasnije smo utvrdili da se nalazi na području opštine Odžaci, kod kanala gde je pronađen na obali".

Zakonom nije propisan rok za prijavu nestanka, a policija u praksi odmah kreće u potragu maloletnika, dok za punoletne prvo utvrđuje motiv nestanka. Nestanak se može prijaviti isključivo odlaskom u policiju, a to treba da učini punoletno lice, po mogućstvu član domaćinstva osobe čiji se nestanak prijavljuje. (D.S.)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".