Gripa nema, ali se češće ide kod lekara

Slučajevi gripa među odraslima u Novom Sadu još nisu zabeleženi, ali je u odnosu na period pre hladnog talasa, nešto veći broj pacijenata koji zbog prehlade ili virusnih infekcija traže pomoć lekara.
Slučajevi gripa među odraslima u Novom Sadu još nisu zabeleženi, ali je u odnosu na period pre hladnog talasa, nešto veći broj pacijenata koji zbog prehlade ili virusnih infekcija traže pomoć lekara.

Doktorka Svetlana Malešević iz novosadskog Doma zdravlja, kaže za Radio 021 da se pacijenti uglavnom javljaju s povećanom temperaturom, grebanjem u grlu i kijavicom, te da ta stanja traju tri do pet dana.

"Pacijentim savetujemo da samo skidaju temperaturu ako je ona preko 38, da uzimaju dosta tečnosti, a ako temperatura traje duže od pet dana ili dođe do pogoršanja, da se jave lekaru. Znači, da ne uzimaju unapred antibiotike, jer su ove prehade i infekcije respiratornih puteva izazvane virusima", objašnjava doktorka Malešević.

Ona poseban oprez savetuje hroničnim bolesnicima i starijim osobama, te dodaje da napolje treba izlaziti samo ako se mora.   

"Ako se izlazi, treba se adekvatno obući. Generalno, u ovom zimskom periodu, kada se očekuju i kada su češće prehlade, virusne infekcije i gripa, savetujemo unošenje dovoljne količine tečnosti i što više vitamina i minerala, koji se najbolje unose kroz sveže voće i povrće", kaže Maleševićeva.

Bez obzira na niske temperature, provetranje prostorija u kojima se boravi, ne treba izbegavati. (D.S.)

  • Rayn

    04.02.2012 21:58
    Ima gripa
    Ova vest je čista glupost. Naravno da je krenula sezona gripa. Mi smo pre nedelju dana svi u porodici imali grip. Što je i potvrđeno kod dece brisom, i utvrđen grip AH3N2. Inaće klinci su to pokupili u vrtiću, a mi od njih. Za one koji ne znaju kako da razlikuju grip od "virusne infekcije ili prehlade", kod gripa se javlja temperatura, neko ima manju ali obično je veća, opšta malaksalost i bolovi u mišićima u trajanju od 3 do 5 dana. Naravno pošto je virus, lečite se skidanjem temperature i vitaminima.
  • Slobodan

    04.02.2012 15:57
    A sta je grip?
    ako nije virusna infekcija?!?
    A razlog da ovu vest postoji je sledeci: ne rade se brisevi. Licno bio 5 dana pod povisenom temp., simptomi ni posle 7 ne prolaze a na pitanje doktorki kakav je ovaj ovogodisnji grip ona odgovara: Pa ne radi se statistika, samo za decu. Tako da gospodo: to sto nema gripa je posledica toga sto ga niko ni ne trazi. E sad da li je to bolje (secajuci se proslogodisnjeg iskustva), stvar je za raspravu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".