Bakić na protestu u Novom Sadu: Mi smo sinovi Svetozara Miletića, mi ćemo se boriti

Sociolog Jovo Bakić obratio se okupljenima na protestu protiv iskopavanja litijuma u Novom Sadu.
Bakić na protestu u Novom Sadu: Mi smo sinovi Svetozara Miletića, mi ćemo se boriti
Foto: 021.rs
"Braćo Novosađani, sestre Novosađanke, dobro vam veče! A njima ćemo poželeti košmarne snove, jer ništa drugo nisu zaslužili. Ovde ispod spomenika Svetozaru Miletiću, jednom od najvećih srpskih političara, najvećem vojvođanskom srpskom političaru, ispod spomenika koji je isklesao Ivan Meštrović, Jugosloven, Hrvat, vidite udruženim snagama, svašta može da se uradi. Razjedinjeni ništa ne mogu učiniti", istakao je Bakić.
On je ocenio da "mi imamo ozbiljnog protivnika". 
"Nepomenik je jedna sramota, jedna sramota koja je ophrvala sve nas. Ne da nam da dišemo. Ali, Rio Tinto je ono zlo koje stoji iza nepomenika. Rio Tinto je u vlasništvu najbogatijih kompanija na ovom svetu. Mi imamo protiv sebe najbogatije kompanije na ovom svetu. Mi smo u lošem položaju. Ali, to ne znači da treba reći 'predajemo se'. Nema predaje. Dokle nas ima, dokle dišemo, borićemo se. Borićemo se za naše vode. Borićemo se za naš vazduh. Borićemo se za našu zemlju. Robovi neka legnu. Robovi neka kažu 'dođite i gazite nas'", naglasio je Bakić.
 
Istakao je da "sinovi Svetozara Miletića neće leći".
 
"Mi ćemo se boriti. Dokle ima u nama duha koji je pre 110 godina jednog Oskara Poćoreka prognao preko Drine u tri lepe, e tako ćemo, tako ćemo i ovog Oskara. I ovaj mora da ide. Novi Sad, Vojvodina, nisu neposredno ugroženi, a ipak pogledajte koliko vas je ovde stiglo. Zato ste vi moja braća, moje sestre, udruženi možemo sve. I proteraćemo i Oskara preko Drine i Rio Tinto, svi preko Drine. A njima ostavljamo izbor kojim će stilom trčanja bežati, kojim će stilom plivanja plivati", rekao je Bakić.
 
Obraćanje je završio pozivom na pobunu.
 
Protest protiv iskopavanja litijuma u Novom Sadu počeo je u 19 časova na Trgu slobode. Nakon govora građani su krenuli ka Varadinskom mostu, preko Bulevara Mihajla Pupina, zbog čega je u tom delu grada zabranjen saobraćaj. 
  • Bob

    08.08.2024 13:03
    To
    Eto to preko Drine et tu si izgubio u Novom Sadu.
    Ili se praviš lud ili si pao sa kruške pa ne znaš da je Oskar tu gde jeste zahvaljujući onima od preko Drine.
    Ne verujem da želiš izazvati konflikt ovih i onih ali pobrini se prvo da dobiješ naklonost onih preko Drine pa tek onda ganjaj Oskara .
    Ovako pripremao ražanj a zec u šumi.
    Isprazno laprdanje i stavljanje u kontekst Miletića koji je ipak bio Srbin u Vojvodini.
  • Novosađanin

    08.08.2024 06:13
    To to
    Bravo samo složno zajedno kad smo složni ne mogu nam ništa ni korporacije ni carevine
  • Ludilo u stali

    08.08.2024 06:11
    dodje izbor da se nekako njbt mora, pa ljudski je tako da se suprostavis i ocuvas plemenitost vlastite duse, zub u tvom vratu ili zub u njihovom pa lako je izabrati jer izbor i ne postoji... ustaj dok te nisu otrovali ko pacova u kanalizaciji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti