Novosadski aktivista priveden nakon govora na protestu: "Neće nas zastrašiti, Rio Tinto neće kopati"

Novosadski aktivista Bane Đorđević, koji je popodne priveden na informativni razgovor, pušten je posle nekoliko sati kući.
Novosadski aktivista priveden nakon govora na protestu: "Neće nas zastrašiti, Rio Tinto neće kopati"
Foto: 021.rs
Student Filozofskog fakulteta i aktivista organizacije STAV bio je govornik na protestu protiv iskopavanja litijuma u Novom Sadu, a dan kasnije je priveden.
 
Kako je rekao nakon puštanja iz policijske stanice, pozvan je na razgovor u svojstvu građanina.
 
"Međutim, po mene je došlo četiri inspektora, što nije baš uobičajeno jer sam bio na više takvih razgovora i uglavnom me zovu telefonom da dođem u stanicu. Ovo vidim kao neki vid zastrašivanja, ali nećemo biti zastrašeni. Rio Tinto neće kopati. Najteže od svega mi pada što moram da se vratim na posao", izjavio je on.
Ivan Bjelić, aktivista organizovane grupe "Sviće", izjavio je za  N1  da je Đorđević priveden.
 
Kako tvrdi, aktivista neformalne organizacije STAV Bane Đorđević je priveden zbog govora na protestu održanom u sredu, 7. avgusta, u Novom Sadu. 
"Po Branka su popodne došla tri inspektora kući, a pošto im je rečeno da je na poslu, oni su tamo otišli i priveli ga na informativni razgovor. On je dobar momak, student istorije, nikada nije imao problem sa zakonom, jedini razlog može biti taj što je juče govorio na protestu protiv iskopavanja litijuma u Novom Sadu", rekao je Bijelić.
 
Dodao je da su poreski inspektori drugog aktivistu, Nikolu Ristića, pozvali i najavili kontrolu.
 
"Pritisci su počeli, ovo ne može biti zbog nečeg drugog sem zbog učešća na protestima. Mene su već pet puta do sada privodili", istakao je Bijelić.
 
Bane Đorđević bio je prvi govornik na jučerašnjem protestu protiv iskopavanja litijuma u Novom Sadu.
 
On je tokom svog govora postavio pitanje zbog čega je narod dozvolio da ovaj režim rasprodaje zemlju i radi šta hoće. Dodao je da režim ne snosi nikakve posledice za svoje postupke.
Đorđević je najavio konkretne akcije i da neće biti samo šetnji
 
"Nisu nam krivi ni Šolc, ni Rusija ni Kina. Kriv je samo jedan čovek koji sedi na Andrićevom vencu. Ili neće biti nas ili neće biti rudnika", rekao je Đorđević.

Komentari 58

  • Dobro je

    11.08.2024 16:01
    Dobro je što se ne odustaje od protesta.
    Nakupilo se tokom svih ovih godina pod skrnavom vlašću toliko gneva i negativne energije. Ovo je dobra i korisna prilika da se ta energija izbaci iz ljudi.
    Podrška!!!
  • Etika

    10.08.2024 23:41
    Ovaj dečko je razborit i ima dar za govorništvo - poluusmena masa sa vlasti bi mogla od njega puno toga da nauči.
  • Kacan

    10.08.2024 23:27
    Bruka
    Ovo će biti Bruka ako krenu sa kopanjem. Ima svi da se potrujemo jako je opasno. Ljudi su u Boru kako su došli Kinezi svi oboleli. Sad nas SnS Sekta ubedjuju da je zdravo kopati daj koga vi zajebavajte. Dali ste normalni. svi ćemo se potrovati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti