Inicijativa: Obračunom sa novosadskom aktivistkinjom, Vučević zloupotrebio funkciju premijera

Inicijativa mladih za ljudska prava oglasila se povodom javnog obračuna premijera Srbije Miloša Vučevića sa novosadskom studentkinjom i aktivistkinjom Milom Pajić.
Inicijativa: Obračunom sa novosadskom aktivistkinjom, Vučević zloupotrebio funkciju premijera
Foto: 021.rs
"Premijer Republike Srbije, Miloš Vučević, sinoć je, na društvenoj mreži X javno podelio objavu sa neistinitim sadržajem koji podstiče na mržnju prema mladoj studentikinji i aktivistkinji, Mili Pajić, koja je ujedno i programska asistentkinja u Inicijativi mladih za ljudska prava", navodi Inicijativa.
 
Oni ocenjuju da je zadatak premijera da vodi i usmerava rad Vlade u skladu sa pravima i slobodama koje su garantovane Ustavom Republike Srbije, a ne da deluje suprotno svojim dužnostima.
"Ovakvim javnim istupom premijer direktno ugrožava bezbednost Mile Pajić zloupotrebljavajući moć koju poseduje kao nosilac jedne od najvažnijih funkcija u državi, čiji je zadatak da štiti slobodu govora, pravo na mirno okupljanje kao i branitelje/ke ljudskih prava", naglašava se u saopštenju Inicijative.
 
Inicijativa naglašava da Mila Pajić svojim zalaganjem doprinosi poboljšanju stanja ljudskih prava, regionalnoj saradnji i pomirenju, a zemlju je uvek predstavljala dostojanstveno i odgovorno. 
 
"Svojom aktivnom građanskom participacijom starala se o očuvanju svih Ustavom zagarantovanih sloboda i prava u Republici Srbiji osnažujući druge mlade ljude i javnost na aktivno učešće u demokratskim procesima. Napad na Milu je napad na sve koji misle drugačije i poruka mladim ljudima da su najsigurniji kada ćute", ističe Inicijativa.
Inicijativa smatra da su obračuni sa građanima_kama, posebno sa mladim ljudima, koji dolaze sa najviših državnih pozicija neprihvatljivi u demokratskom društvu, a da ovaj čin predstavlja dalje urušavanje institucija Republike Srbije kome se protivimo dugi niz godina. 
 
"U danima u kojima svedočimo neprihvatljvim oblicima zastrašivanja koji uključuju i privođenje mladih ljudi koji učestvuju u protestima i uzavrloj atmosferi u našoj zemlji, dužnost svih predstavnika Republike Srbije je da njihova odgovornost prema javno izgovorenoj reči bude na visokom nivou", smatraju oni.
 
Zaključuju da je premijer u svojoj izjavi koristio opasne kvalifikacije kao što su "srbomrsci" i "regrutovani jurišnici" i tako jednu mladu devojku predstavio kao "državnog neprijatelja nastavljajući uz to i zlonamernu i jednako opasnu kampanju protiv univerzitetskog profesora Dinka Gruhonjića iz Novog Sada".
  • Duća

    10.08.2024 17:36
    Zloupotreba od strane vlasti
    Ima li nešto, da ova vlast ne zloupotrebi? (mislim da nema)
  • Mary Poppins

    09.08.2024 19:27
    Zašto Crkva čuti?
    Kada bi se kojim slučajem u Boru ili Nedeljicama pojavio Isus Hrist lično i govorio za spas Srba i Srbije, on bi bio uhapšen od ovog režima i stavljen u ludnicu, a Srpska crkva bi se ga takodje optužila i napala, jer je Isus propovedao sve suprotno od onoga šta Srpska crkva radi.
    Kada se cita Biblija jasno se vidi da je Isus ustao protiv Crkve kakva je srpska crkva na ovom stadijumu,jer je ovde istina i Bog postao suvišan.
  • Boro Čorbo

    09.08.2024 19:20
    ŽIVELA JALOVINA!!!
    Dajem slogan svima koji slave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti