Novi Sad po zaduženosti lokalnih samouprava odmah iza Beograda

Dugovi domaćih jedinica lokalne samouprave učestvuju u BDP-u sa samo 0,5 odsto, a njihova zaduženost izuzetno je neravnomerno raspoređena.
Novi Sad po zaduženosti lokalnih samouprava odmah iza Beograda
Foto: 021.rs
Beograd u ukupnom dugu lokalnih samouprava, koji iznosi 46,16 milijardi dinara, ima udeo od čak 66,7 odsto, piše Biznis.rs.
 
Prestonica je sa svojih 30,8 milijardi dinara duga na kraju juna bila daleko najzaduženija lokalna samouprava u Srbiji, ispred Novog Sada i Autonomne pokrajine Vojvodine, pokazuju podaci Uprave za javni dug.
Prema preseku koji je napravljen na poslednji dan juna, u pet najzaduženijih jedinica lokalne samouprave, osim Beograda, Novog Sada i Vojvodine, spadaju i Kragujevac i Vranje – njihova zaduženja predstavljaju čak 84 odsto ukupnog duga lokalnih samouprava.
Iz najaktuelnijih podataka o veličini javnog duga vidljivo je da je prestonica gotovo 10 puta zaduženija od sledećeg grada po veličini u Srbiji – Novog Sada, dok je Niš na začelju tabele prema veličini duga među većim gradovima. Od Niša su zaduženiji Jagodina, Čačak, Pančevo i Novi Pazar.
 
Beogradski odbornici izglasali su budžet veličine oko 173 milijarde dinara sa planiranim rashodima od oko 135 milijardi dinara, i sredstvima planiranim za neke od ključnih infrastrukturnih projekata, poput radova na Bulevaru patrijarha Pavla, podvožnjaku koji spaja bulevare Crvene armije i Umetnosti, Linijski park, regionalni vodovod Makiš – Mladenovac, kao i za metro, piše Biznis.rs.
 
Karakteristika zaduživanja lokalnih samouprava je da kredite podižu za sprovođenje projekata – prema podacima Uprave za javni dug, učešće projektnih zajmova u ukupnom portfoliju duga iznosi 93 odsto.
  • Zorz

    11.08.2024 13:07
    Barem da znaju semafore da povežu. I to je za njih nauka!
  • Trole

    10.08.2024 21:19
    Uh, pa zar su toliko pokrali?
  • /

    10.08.2024 17:24
    /
    uh sto volem kad naidje kriza.
    sve poskupi a pojeftini naprednjacka ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti