Investitorima više mesta na Mišeluku: Vlast povećala kvadraturu zgrada da bi prodala zemljište

Novosadska vlast je, nakon što je izmenom urbanističkog plana povećala dozvoljenu kvadraturu za stanogradnju na Mišeluku, ponovo ponudila na prodaju građevinske placeve na toj lokaciji.
Investitorima više mesta na Mišeluku: Vlast povećala kvadraturu zgrada da bi prodala zemljište
Foto: 021.rs
Oglasi za licitacije još uvek nisu zvanično objavljeni na sajtu Uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI), tako da je nepoznato da li će usled povećanja kvadrature predviđene za stanove porasti i početna cena zemljišta.
 
Prethodno, tokom prošle godine, placevi od preko 5.000 kvadrata su prodavani po cenama od oko 300 miliona dinara, ali nije bilo zainteresovanih kupaca na licitacijama.
 
Uvidom u dokumentaciju, 021.rs je utvrdio da je gradska vlast tokom proteklih meseci promenila urbanistički plan sa namerom da poveća dozvoljeni nivo stambenog prostora na parcelama na Mišeluku, kako bi ovo građevinsko zemljište bilo privlačnije za investitore, jer sada mogu da sagrade veće stanove.
 
U pitanju je Regulacioni plan Mišeluka sa Ribnjakom koji je usvojen na sednici 29. juna, na kojoj je zasedao stari saziv Skupštine grada, iako je bilo prošlo više od 20 dana od održavanja izbora. Stari saziv Gradskog veća je potom, 2. avgusta, promenio ovogodišnju odluku o Programu otuđenja građevinskog zemljišta, u koji su ubačene četiri parcele sa Mišeluka koje prošle godine nisu prodate.
Kako je 021.rs uvideo, povećanje kvadrature je postignuto time što su promenjeni parametri, tako da su sada to više "linijski centri" nego "višeporodično stanovanje sa elementima opštegradskog centra". 
 
Takođe, indeks zauzetosti parcele je sa 40% promenjen na do 50%, dok deo može da ide i do 70 odsto. Sve parcele koje se nalaze otprilike oko kružnog toka kod Kovid bolnice su ostale iste površine, a ostala je ista i spratnost, tri sprata sa povučenim četvrtim.
 
Tako je bruto površina nadzemnih etaža za svaku od četiri parcele porasla između 6.000 i 7.000 kvadratnih metara.
 
 
Na primeru parcele 3990/4, koja ima 4.585 kvadratna metra, sa novim izmenama površina osnove je povećana sa 2.194 m² na 3.834 m², a time bruto površina nadzemnih etaža sa 10.968 m² na oko 17.549 m².
 
Drugi primer je parcela 4115/1 od 5.848 m². Umesto površine osnove od 2.339 m², sada ima 4.094 m², tako da je time i bruto površina nadzemnih etaža porasla sa oko 11.696 m² na 18.714 m².
Ovo gotovo pa udvostručivanje kvadrature za Mišeluk mogli bi da znači da će se stanovi graditi za veći broj stanovnika nego što je prvobitno planirano. 
 
Kažimo i da je grad još prošle godine u programu prodaje navodio i obližnje parcele 4118/2 i 4121/3 od oko 5.000 kvadrata, međutim one se nikada nisu pojavile kao oglasi na sajtu UGZI-a tokom 2023. godine ili na licitaciji, a ni nema ih ni u ovogodišnjem programu, ali se iz regulacionog plana vidi da kao i ostale i one mogu da imaju isti procenat zauzetosti, što znači povećanje kvadrature.
  • da, da

    14.08.2024 12:29
    za Dejana sa Mišeluka
    Super sve ti to nabroja, samo kad krene da klizi onda češ se uhvatiti zubima za vetar, misim za tu ružu vetrova.
    Inače jaste bio plan nekad da se širi grad na tu stranu ali ne na ovaj način, ali se od toga odustalo zbog klizišta.
    Tačno je most Slobode zajedno sa bulevarom ne vodi nikuda. Pola grada jec srušeno zbog ovog bulevara a krenulo se jo 60-tih i sve to ukupno kao i ovo danas je potpuni promašaj.
  • Bojan

    14.08.2024 11:21
    @Dejan sa Mišeluka

    Dejan sa sela konačno ne glumi Dejana sa Štranda.
  • Dejan sa Mišeluka

    14.08.2024 09:10
    Nekada vinogradi,voćnjaci,bašte,njive,a u budućnosti najlepše gradsko naselje u Novom Sadu,sa novom gradskom bolnicom,modernom zgradom RTV,osnovnim i srednjim školama,zabavištima,sportskim terenima,parkom,širokim ulicama (ulica na koju izlazi moj plac je široka 17m),JKP Parking servis,odlično povezan mostovima sa gradom,sa rekreacijskom stazom(bivša pruga Petrovaradin -Beočin)...zadovoljan i srećan sam zbog svega ovoga,a uz sve to na Mišeluku je ruža vetrova i ne stoji vazduha kao u velikoj većini Novog Sada,a to su delovi udaljeni od Dunava,zato nikada ne bih živeo na Naselju,Salajci,Detelinari,Klisi,Grbavici,Avijaciji,Telepu,Bulevaru Evrope koji će da gleda na nadvožnjak i slično.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti