Indeks UV zračenja u Novom Sadu danas na nivou "opasne pojave" - evo šta treba da radite

Prognozirani indeks UV zračenja u Novom Sadu za sredu, 14. avgust, u kategoriji je opasne pojave, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Indeks UV zračenja u Novom Sadu danas na nivou "opasne pojave" - evo šta treba da radite
Foto: 021.rs
Trenutne podatke za UV indeks značenja možete da pratite na OVOM LINKU
 
Kako upozorava RHMZ, pri opasnim uslovima ultraljubičastog zračenja pored dugotrajnog štetnog uticaja na oči, kožu i imuni sistem, kratkoročno nezaštićena koža može biti oštećena i usled opekotina.

"Potrebno je preduzeti sve mere zaštito i to: izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, koristiti odgovarajuću odeću, zaštitne šešire, naočare i zaštitnu kremu. Deca i adolesceni su posebno osetljivi na UV zračenje te je neophodno preduzeti specijalne mere zaštite", ukazuju u RHMZ-u.

Za sredu i četvrtak RHMZ je prognozirao da će UV indeks u Novom Sadu biti 7. RHMZ prognozira ovakav UV indeks za najveći deo Srbije.
 
Prognoze RHMZ-a pokazuju da bi temperatura u sredu, u Novom Sadu, trebalo da bude 38 stepeni Celzijusa.
 
Međutim, druge aplikacije za praćenje vremenskih prilika ukazuju na to da bi temperatura mogla da ide i do 40°C.
Šta je UV indeks?
 
UV indeks je međunarodna standardna jedinica u kojoj se izražava intenzitet sunčevog ultraljubičastog (UV) zračenja. Uvođenje ove jedinice je prilagođeno javnosti radi lakšeg prihvatanja i razumevanja. Objavljivanje trenutne ili prognozirane vrednosti UV indeksa pomaže u efikasnoj primeni zaštitnih mera protiv štenog dejstva UV zračenja. 
 
Prekomerno izlaganje dejstvu UV zračenja može imati štetne posledice po organizam u vidu crvenila kože, štetnog dejstva na oči u vidu katarakte i drugih bolesti, starenje kože, pa i pojavu melanoma i drugih oblika kancera kože. Organizacije za javno zdravlje preporučuju primenu zaštititnih mera od UV zračenja već kada je UV indeks 3 ili više. Videti tabelu dole.
  • Starkelja

    14.08.2024 21:42
    Građevinski radnici, poštari, radnici čistoće zaslužuju divljenje i sažaljenje.
  • L

    14.08.2024 16:15
    L
    Bez preke potrebe ne izlaziti do 20h pogotovu ne na javna kupalista jer moze biti fatalno. Ko ima taj luksuz neka bude u svom domu koji mora biti klimatizovan uz cesta tusiranja. Odavno ovo nije leto kome smo se radovali i nema mesta nekoj posalici ili nejce mene! Ovaj pakao svakog moze doh atiti i nase je da se cuvamo kako mozemo i umemo. Ljudi koji rade na otvorenom neka se obrate Vlastima ili poslodavcu jer neki ce zaradjeni novac davati za povratak zdravlja ako i uspeju u tome. Od Septembra pod odmah menjati zakon o radu u skladu sa vremenskim nepogodama jer zivoti su u potanju i ako se sam necuvas niko te nejce sacuvati!
  • Кеза Путар

    14.08.2024 10:49
    У НС су важни само грађани ,радницима на улици да се установи орден Милан Лављег Срца ,па ко извуче преко 50 с чистећи улицу да се номинује за Октобарску Повељу Није Сунце Све Што Сија

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti