Ekstremne vrućine u Novom Sadu: Čuvajte se toplotnih udara i UV zračenja

Republički hidrometeorološki zavod procenio je da će danas i narednih dana u Novom Sadu i drugim delovima Srbije toplotni talas biti u rangu veoma opasne pojave.
Ekstremne vrućine u Novom Sadu: Čuvajte se toplotnih udara i UV zračenja
Foto: 021.rs
Prema prognozama od danas, 15. avgusta, pa do nedelje, 24. avgusta, maksimalne dnevne temperature biće opasne za boravak na otvorenom prostoru.
 
Kako procenjuje RHMZ, visoke temperature u Novom Sadu biće opasne danas, sutra i u nedelju, dok se za subotu toplotni talas procenjuje kao veoma opasan.
 
Povratak u zonu potencijalno opasnih temperatura i izlazak iz toplotnog talasa u Novom Sadu, očekuje se u ponedeljak. Tek u četvrtak, 22. avgusta, Novi Sad potpuno izlazi iz opasnosti, ulazeći u zonu bez upozorenja.
 
Indeks toplotnog stresa, odnosno osećaj vrućine i mera diskomfora pri dužem izlaganju suncu, na području Novog Sada će narednih dana biti na četvrtom od mogućih pet nivoa opasnosti, što znači da su toplotni grčevi verovatni.
 
Verovatno je i da će kod velikog broja ljudi doći do iscrpljenosti usled obavljanja redovnih aktivnosti. Nastavak aktivnosti podrazumeva i verovatan toplotni udar. 
U danima kada su temperature kategorisane kao veoma opasna pojava postoji visoka opasnost od toplotnog udara i drugih vidova ekstremnog toplotnog stresa pri izlaganju ovim vremenskim uslovima.
 
Moguće je da će kod velikog broja osoba doći do zdravstvenih poremećaja, a nije isključena ni životna ugroženost, kako bolesnih, tako i zdravih ljudi.
 
Osim negativnih uticaja na zdravlje stanovništva, toplotni talas nepovoljno utiče na vodosnabdevanje, stočarstvo, saobraćaj, energetiku, kao i društvene aktivnosti.
I vrednosti UV indeksa na području Novog Sada biće u domenu opasne pojave. Tako visoke vrednosti prognozirane su za danas, 15. avgust i sutra, 16. avgust, dok bi u subotu zračenje trebalo da dođe u domen potencijalno opasne pojave.
 
"Pri ovim opasnim uslovima ultraljubičastog zračenja, pored dugotrajnog štetnog uticaja na oči, kožu i imuni sistem, kratkoročno nezaštićena koža može biti oštećena i usled opekotina", navodi se u biltenu RHMZ.
 
RHMZ savetuje da se preduzmu sve mere zaštite i da se izbegava direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova. Ukoliko se boravi na otvorenom, neophodno je skloniti se u hladovinu, koristiti odgovarajuću odeću, zaštitne šešire, naočare i zaštitnu kremu.
 
"Deca i adolescenti su posebno osetljivi na UV zračenje, te je neophodno preduzeti specijalne mere zaštite", istče se.
 
Usled očekivane biometeorološke situacije, naročit oprez se preporučuje kardiovaskularnim bolesnicima.
Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu promenljivog raspoložeja i glavobolje. Preporučuje se smanjena fizička aktivnost, a u saobraćaju je neophodna povećana pažnja. 
 
Osim toga, u toku je cvetanje trava i korova, pa je i koncentracija polena ambrozije u porastu. Kod osoba koje su alergične na polen mogu se javiti simptomi poput crvenih i otečenih kapaka, kijavice i umora. 
  • Nikola

    15.08.2024 16:02
    Nikola
    Grbavica 15:20h,51,4 stepena. Za ovoliku toplotu se proglasava vanredno stanje!
  • Sanja

    15.08.2024 15:19
    Da
    Tacno Ali je jednog netacno, toplotni udar se najcesce dobija u zatvorenom I zagusljivom prostoru,,,,,
  • Mama

    15.08.2024 14:53
    Ma super nam je! Dajte još betona!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti