FOTO: Novosadski spomenici "progovorili": "Pevam danju, pevam noću, Srbiju bez Rio Tinta hoću"

Na 17 spomenika zaslužnim građanima u Novom Sadu u četvrtak uveče pojavile su se poruke protiv kompanije "Rio Tinto" i kopanja rudnika u Jadru.
Iza ove akcije stoji Građanski pokret Bravo, a sa većine spomenika su vrlo brzo uklonjene poruke koje su bile ispisane na papiru i okačene kanapom.
Na spomenicima Branka Radičevića, Đure Jakšića, Janike Balaža, Jaše Tomića, Mihajla Pupina, Mileve Marić, Milutina Milankovića, Miroslava Antića, Momčila Tapavice, Petra I Karađorđevića, Platona Atanackovića, Save Tekelije, Svetozara Miletića, Tarasa Ševčenka, Teodora Pavlovića, Tihomira Ostojića i Vase Stajića uglavnom je bila okačena poruka "Rio Tinto neće kopati".
Kod pojedinih ličnosti su okačene poruke koje su uglavnom prepravljene njihove poznate izjave ili pesme.
 
Tako kod pesnika Branka Radičevića piše "Pevam danju, pevam noću, Srbiju bez Rio Tinta hoću!", kod književnika Đure Jakšića "Jednu misao čućeš u borbi strašnoj lomljavi, Rio Tinto neće kopati", kod naučnika Mihajla Pupina "Ljubav prema otadžbini ne sme da zamre, Rio Tinto neće kopati" i naučnika Milutina Milankovića "Dok se zemlja oko sunca kreće, Rio Tinto ove kopati neće".
 
Takođe, kod spomenika Kralju Petru I Karađorđeviću piše "Sad je došlo vreme da mi branimo svoju zemlju, Rio Tinto neće kopati", političara Svetozara Miletića "U ime naroda, Rio Tinto neće kopati" i filozofa Vase Stajića "Ne kukajte nego se borite, Rio Tinto neće kopati!".
 
 
Iz GP Bravo se povodom ove akcije nisu oglašavali, a na društvenim mrežama su pored fotografija ostavili samo kratku poruku: "U slavu predaka, za budućnost potomaka! U Novom Sadu su i spomenici progovorili i poslali poruku da Rio Tinto neće kopati! Da li i spomenici u vašim gradovima dok svedoče slavnoj prošlosti upozoravaju da se moramo boriti za budućnost?"
 
Kako je i u Novom Sadu bila organizovana akcija članova neformalne studentske organizacije Stav, koji su išli u policiju da se predaju jer su čuli da MUP hapsi aktiviste po Srbiji, a i u drugim gradovima i naseljima ima raznih drugih aktivnosti raznih ekoloških organizacija i drugih pokreta koji sarađuju sa građanima iz Jadra okupljenih oko Udruženja "Ne damo Jadar", jasno je da su poruke deo šire kampanje i akcija koje se organizuju u sklopu protesta protiv planova da se otvori rudnik litijuma.
 
Dodajmo i da su Novosađani tokom večeri snimili komunalnu miliciju kako uklanja poruke sa spomenika.
 
  • Brane

    17.08.2024 14:32
    Rio mrs iz Srbije
    Reao čovek da nepodržava.
  • Nadal

    17.08.2024 11:55
    litijum
    Ocigledno je da je narod protiv litijuma.Narod je drzava i mora se postovati rec i volja naroda.Litijum ne moze da se vadi gde je naseljeno jer ce sve unistiti,zemlju,reke ,drvece ...trebace 1000 godina da se mozda oporavi zemljiste.Srbija je prelepa i ne treba je unistiti.
  • Dobrivoje

    17.08.2024 07:52
    @Mićo
    Nisam u SNS ali sam bot kao i svi koji se oglasavaju ovim putem. Napisao sam ono sto sam cuo iz pouzdanih izvora! Bices prvi u redu za novac ako dodje do toga ali tada ces lupetati na prazno jer si potpisao. I ja sam protiv Litijuma ali niko to spreciti nemoze jer je odavno prodata Srbija! Mislis da bi AV ovoliko i ovako vladao da nema podrsku i zastitu Zapada…pobegao bi za 1h ali ovom Narodu nevredi vise nista objasnjavati nakon 35 godina! Uzece svi do jednog pare i tu je zauvek kraj ove price!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti