Ekipe Hitne pomoći ne znaju gde će pre

Novosadska Hitna pomoć dnevno ima i do 40 odsto više intervencija u odnosu na period pre snežnih padavima, a rekordan broj zabeležen je u petak, kada je pomoć ukazana u 90 slučajeva.

Novosadska Hitna pomoć dnevno ima i do 40 odsto više intervencija u odnosu na period pre snežnih padavima, a rekordan broj zabeležen je u petak, kada je pomoć ukazana u 90 slučajeva.

Nekoliko preloma na javnim mestima zabeleži se svakodnevno, ali se pomoć češće ukazuje hroničnim bolesnicima, kaže za Radio 021 doktorka Zita Belić iz gradskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Ona objašnajva da je u skladu s povećanim brojem poziva, povećan i broj intervencija na javnim mestima. "Ipak, to još nije alarmantno. Bilo je više intervencija u petak".

Međutuim, kako kaže, stanje je alarmantno kada je reč o pacijentima koji su u kućama i koji ne mogu da dođu do svojih izabranih lekara. "Izabrani lekari neće da im se jave, a oni bi sve da dobiju preko Hitne pomoći. Ali verujte da ne možemo do svih stići. Zato apelujemo na sve pacijente da se prvo jave svojim lekarima, a tek onda, ako je životno ugrožavajuća situacija, da zovu nas. Zauzimaju nam linije na 94 i za savete koji nisu za Hitnu pomoć", navodi doktorka Belić.

Hitna pomoć raspolaže sa osam ekipa, a brzina intervencije osim od blizine, zavisi i od prohodnosti puteva. Doktorka Belić kaže da se dešava da lekari moraju i po nekoliko stotina metara da pešače kako bi ukazali pomoć pacijentima, a osim na sremskoj strani grada, problema ima i na prilazu zgradama oko kojih sneg nije raščišćen. (D.S.)

  • 06.02.2012 21:54
    SHMP
    Jeste u pravu si Dragane, u potpunosti. Ali ja nisam spomenuo da je dobro što se šetamo po lekove roditeljima i na to ceo dan izgubimo. Rekao sam da je VEOMA ŠTETNO i KONTRAPRODUKTIVNO da sami sebe lečimo! Jer su to veoma ozbiljne stvari. Postoji jedna, da kažem, medicinsko-naučna tema koja se zove REZISTENCIJA BAKTERIJA NA ANTIBIOTIKE, može se dosta o tome na netu pročitati, a upravo se ona pospešuje samoinicijativnim uzimanjem antibiotika. Još gora situacija je kada farmaceutski tehničar(radnik u apoteci) sam preporuči lek kojeg pacijent uzima bez konsultacije lekara! Ovo su saznanja koja iz prakse svakodnevne iznosim i verujte, ni u najmanju ruku mi nije cilj da nekog uvredim ili da se raspravljam, već prvenstveno da pomognem!
  • Dragan

    06.02.2012 19:48
    Za Anonimusa
    U svim sferama zivota u ovoj drzavi smo na zalost prepusteni sami sebi, tako da ne vidim razlog zasto se toliko zestis?! Lekari moraju na svemu da stede - od operacija npr. carski rez., analiza, recepata itd.., pa ti ako hoces da se na tebi stedi ok. Mislis li da je u redu sto ja svoje roditelje od 80 godina setam za bensedin na relaciji lekar opste prakse, neuropsihijatar i suprotan smer u nazad do obicnog recepta i sto za tu akciju uzimam slobodan dan?! Niko nije malouman da na svoju stetu konzumira lekove bez preke potrebe.
  • 06.02.2012 18:32
    Šta je sada nam je krivo veoma, koliko vidim, što ne možemo da kupujemo antibiotike u apotekama, kao što smo nekada navikli. Ili se možda radi i o sedativima, pa nam krivo. E pa navikli smo sami sebe da lečimo, što je u mnogome, između ostalih propusta, drastično pogoršalo zdravstveno stanje nacije !
    POZDRAVLJAM ODLUKU DA ANTIBIOTICI NE MOGU DA SE KUPE NA SLOBODNO I UVEK ĆU BITI TOG MIŠLJENJA, JER SMATRAM, DA NAM ISTA RADNJA ČINI VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti