Planira se rušenje delova Spensa, gradnja hotela od 16 spratova i dve garaže

Rekonstrukcija Spensa sa okolinom, kako bi postao energetski efikasniji, predviđa rušenje delova objekta i gradnju novih delova, garaža, kao i izgradnju hotela od 16 spratova.
Planira se rušenje delova Spensa, gradnja hotela od 16 spratova i dve garaže
Foto: 021.rs
Iako će Spens u najvećoj meri zadržati svoj sadašnji izgled, ukoliko sve planirano bude i urađeno, doći će do vidljivih promena. 
 
Ovim se nastavljaju izmene okoline Spensa, kojim on gubi svoju dominantnost u vizuelnom smislu. Izgrađena je TC "Promenada", a privode se kraju radovi na velikoj stambenoj zgradi na uglu Radničke i Sutjeske, te Spens ostaje u njihovoj senci.
 
Uvidom u nacrt odluke može se saznati da se sam objekat Sportskog i poslovnog centra Vojvodina rekonstruiše kako bi imao bolje društvene, poslovne i energetske funkcije. 
U dokumentu nema detalja o tome šta će tačno podrazumevati ova rekonstrukcija, ali je poznato da je Grad već ranije angažovao stručnjake da to pripreme, a detalji će biti dostupni javnosti kada lokalna vlast odluči da se oglasi.
 
Dok se čekaju informacije o tome kako će se menjati enterijer Spensa, kao i instalacije, iz nacrta urbanističkog plana se vidi da sledi rušenje delova objekta. Prvo će biti srušen deo na kom su sada tereni za mini golf i tu će se dograditi dva sprata. 
 
Potom se planira rušenje dela zapadnog platoa (kod Medisona) uz izgradnju prizemnog dela. Novi prostori bi trebalo da služe za sportske sadržaje, dogradnju trenažne dvorane i druge namene.
Urbanisti navode da je u planu rušenje kompleksa otvorenih bazena, što je zanimljivo s obzirom na to da je otvoreni bazen konačno bio završen 2011. godine, nakon što se čekalo tri decenije da bude izgrađen. Iz plana se vidi da će postojeći kompleks bazena zameniti novi kompleks otvorenih bazena.
 
Postojeći tehnički toranj, visine oko četiri-pet spratova, neće se rušiti, ali će doživeti dogradnju i rekonstrukciju, pa će imati pet spratova ukupne visine od 25 metara. Na vrhu će biti restoran sa vidikovcem.
 
Kada je reč o gradnji, planirane su potpuno nove garaže i hotel.
 
Predviđa se rušenje postojeće spratne garaže i zidanje nove sa šest nivoa (dva podrumska nivoa, suteren, prizemlje i dva sprata), a ostavljena je mogućnost da se ispod platoa koji gleda ka stadionu sagradi podzemna garaža bez ograničenja broja podzemnih etaža, ali sa obavezom da bude tako građena da ne remeti održavanje dešavanja na platou.
 
 
Što se tiče hotela, on je i ranije bio pominjan u planovima okoline Spensa od njegove gradnje, prvenstveno zbog smeštaja sportista, ali stalno je menjao lokaciju. 
 
Sada je za to odabran prostor zelene površine i parkinga na sedam metara od DIF-a, gde će biti moguće sagraditi hotel od 16 spratova sa kapacitetom od 300 ležajeva. Hotel će u osnovi imati dimenzije 30x17 metara, a pod zemljom će se na još većoj površini nalaziti podzemna garaža za njegove potrebe.
 
U planu se pominje i gradnja parka uz Bulevar cara Lazara, koja je već uveliko u toku. Urbanisti su preporučili da se sve postojeće zelene površine zadrže i povećaju gde je moguće, uz, naravno, nezaobilazne zelene krovove.
 
Napomenimo i da se u grafici ne vidi tačna lokacija i površina, ali se u tekstu navodi da se na uglu dva bulevara planira petospratnica sa stoprocentnom zauzetošću parcele, uz mogućnost podzemnih etaža za parkiranje. 
 
Ovo planiranje je moguće jer je Grad Novi Sad i dalje vlasnik stotina kvadrata na uglu Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara, tj. skoro svih javnih površina oko "Promenade". 
 
U tekstualnom delu se navodi da se na uglu dva bulevara može graditi sadržaj gradskog centra - atraktivni poslovni prostor sa mogućim sportsko-rekreativnim sadržajem, uz napomenu da nisu dozvoljeni direktni kolski pristupi sa dva bulevara, te da će se pristup definisati urbanističkim projektom.
Javni uvid u Plan generalne regulacije Spensa i okoline (zvanični naziv odluke je "Plan generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između Bulevara Evrope, Bulevara cara Lazara, ulica Stražilovske i Žarka Zrenjanina, Bulevara Mihajla Pupina, ulica Jevrejske i Futoške u Novom Sadu - usklađivanje pravila uređenja i građenja sa zahtevima pristupačnosti i drugo") može se obaviti u JP "Urbanizam" na Bulevaru cara Lazara 3, kao i u Mesnim zajednicama "7. jul" u Ulici cara Dušana 27, "Vera Pavlović" u Gogoljevoj 1 i "Prva vojvođanska brigada" u Dimitrija Avramovića 8.
 
Plan se može pogledati i na sajtu Novog Sada, kao i na sajtu Urbanizma.
 
Javna prezentacija plana će se održati 28. avgusta u 10 časova u MZ "Vera Pavlović".
 
Zainteresovani prigovore i sugestije na plan mogu da dostave u pisanoj formi Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3 do kraja uvida 3. septembra.
 
Komisija za planove će pristigle primedbe razmatrati na sednici 26. septembra od 9 časova u Plavoj sali Skupštine grada.

Komentari 171

  • Jarvis

    24.08.2024 17:03
    Prvo im nije valjao Spens, nije ni valjao Merkator, sad kao valja Promenada, a sve blizu po nekolicini koraka. Ovo danas rade kao da je grad od Rubikove kocke.
  • Loša kičma

    24.08.2024 09:31
    Ne dam bazen
    Prvo nek izgrade nove bazene pa nek onda ruše stare. Novi Sad i tako nema gde da pliva.
  • Miroljub

    24.08.2024 09:10
    Lopovska bratija ce da gradi i razgradjuje, okupiran grad nista vise, sama mafija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti