Računa li budućnost na nas: Koje predstavete ćete moći da gledate na festivalu "Novi Tvrđava Teatar"

Na ovogodišnjem izdanju festivala "Novi Tvrđava Teatar" biće izvedeno sedam predstava.
Slogan festivala je "Računa li budućnost na nas?", a publika će predstave gledati u periodu od 26. avgusta do 2. septembra u vili "Stanković" u Čortanovcima.
 
Donosimo vam repertoar festivala:
UTOPIJA DANAS
26. avgust
Vila Stanković, Čortanovci, 20 časova
 
Koncept, originalna muzika i video, tekst prvog dela predstave i songova, kostim: Marko Grubić
Tekst drugog dela predstave: Milena Bogavac
Saradnici na videu: Nadia Czachowska-Aleksić i Dušan Aleksić
Muziku izvodi grupa VROOOM
 
Igraju: Tamara Radovanović, Danilo Milovanović, Aleksa Jovčić, Marko Grubić, Branislav Potić.
 
"Utopija danas" je muzička predstava, koja uključuje elemente performansa, video arta i dokumentarno-igranog filma. U prvom delu predstave postavljamo tezu: jedan od najvećih društvenih problema, trenutno, je raspodela materijalnih dobara u kojoj 2208 najbogatijih stanovnika planete poseduje preko 10 biliona (10 000 000 000 000) dolara (kapital, koji svake godine raste), naspram miliona ljudi, koji žive u siromaštvu ili finansijskoj neizvesnosti. U drugom delu prikazujemo moguću sliku sveta najbliže budućnosti: većina čovečanstva nije (kao u većem delu istorije) deo potlačene, nego beskorisne klase. Gotovo sve poslove obavlja veštačka inteligencija (odluke vlade takođe donosi veštačka inteligencija), a dobra se raspodeljuju tako da je građanima obezbeđeno materijalno blagostanje. 
LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA
27. avgust
Vila Stanković, Čortanovci, 20 časova
 
Režija: Goran Damjanac
 
Igraju: Darko Stojić, Mirela Predojević, Miroslav Sinkić, Dean Batoz, Ilija Ivanović, Marko Vukosav, Želimir Rivić, Siniša Vučićević, Srđan Knjeginjić, Sabina Halilović, Jelena Seksen.
 
"Pitanje je – otkud baš Let danas i ovde u Prijedoru 2024. godine? Goran Damjanac i ja godinama radimo zajedno. Tokom tih godina, mnogo sati zajedničkog rada i debate, ovaj naslov nikada nije gubio našu pažnju. Saglasni smo u tome od početka – ta priča zaslužuje da se ispriča iz ugla Indijanca, iz ugla najdiskriminisanijih i potlačenih, ta priča mora dobiti nova čitanja tokom koga neće biti pravljen nijedan kompromis. Let je priča o igri moći, o društvu koje je zauvek oštećeno ratom pokušavalo da se sa nekim običnim ljudima igra Boga. To je priča o duševnoj bolnici u kojoj se apsolutno sve dovodi u pitanje, a naročito etika i moral. Zvuči jako poznato", piše dramaturškinja Jelena Paligorić Sinkević. 
 
AUDICIJA
28. avgust
Vila Stanković, Čortanovci, 20 časova
 
Režija: Vladimir Milčin
Pozorište "Vojdan Černodrinski" i NUCK "Marko Cepenkov" Prilep
 
Igraju: Marija Spirkoska Ilijeska, Daniela IVanoska, Angela Naumovska, Sara Spirkoska, Jasmina Micovska Stankoska, Nataša Ačanski, Ilija Volčeski, Aleksandar Todeski, Igor Trpčeski, Zoran Ivanoski, Mihajlo Minkoski
 
"Središnja dramska situacija u komadu "Audicija" savremenog ruskog pisca Aleksandra Galina neosporno je provokativna: grupa žena različitih godina, intelektualnog i socijalnog statusa pokušava da se izbavi iz bede i čamotinje ruske provincije tako što se prijavljuje na konkurs za rad u noćnim lokalima na Dalekom istoku. U okviru ove osnovne situacije, smeštene u vrlo konkretan milje osiromašene, rastočene, "tranzicijske" Rusije, Galin reciklira i kolažira večne i opšte motive ruske književnosti (što inače predstavlja omiljeni postupak u savremenoj ruskoj drami): želju za bekstvom u bolji svet, neproduktivno čekanje, itd.", zapisao je Ivan Medenica.
 
NIJE SMRT BICIKLO DA TI GA UKRADU
29. avgust
Vila Stanković, Čortanovci, 20 časova
 
Režija: Andrej Nosov
Narodno pozorište Beograd
 
Igraju: Branko Vidaković, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović. Nina Nešković, Milođ Đorđević, Suzana Lukić, Dragan Varagić, Petar Strugar. 
 
Autorka drame Biljana Srbljanović: Komad "Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)" napisala sam pre više od deset godina, kada mi je umirao otac. Tekst je nastao najpre kao monolog, koji sam sama izvela u bečkom Burgteatru u okviru ciklusa "Kakanien. Neue Republik der Dichter" (Nova republika pesnika). Imao je svoju praizvedbu u nemačkom pozorištu Šaušpilhaus Bohum u režiji Anselma Vebera, za koje je i pisan, a u Beogradu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u režiji Slobodana Unkovskog. Obe predstave sam gledala samo po jednom (inače ne gledam svoje predstave), komad više nikad nisam pročitala (inače ne čitam svoje tekstove) snimak svog nastupa u Burgu pogotovo i ni slučajno nisam. Sve što pišem - pišem o sebi, o svojim teskobama, traumama, boli, o svojoj sreći i kada je lažna, o svojoj nesnađenosti. Nisam valjda luda onda da to čitam?"
 
SIROTE
30. avgust
Vila Stanković, Čortanovci, 20 časova
 
Režija: Renata Vidič
Gledališče Koper Teatro Capodistria
 
Igraju: Tjaša Hrovat, Blaž Popovski, Mak Tepšić
 
Idilična porodična večera, na kojoj mladi bračni par Helen i Deni podižu čaše sa odabranim vinom i integralnim pirinčem sa limunom, radujući se zbog vesti da je Helen ponovo trudna i da će uskoro dobiti drugo dete, iznenada se prekida kada Helenin okrvavljeni brat Liam, koji je malo pre toga u obližnjoj ulici naišao na momka ranjenog nožem, upada u njihov dom. Međutim, kako Liam, pod pritiskom Heleninih i Denijevih pitanja, nekoliko puta menja svoju priču o događaju na ulici, Helen i Deni postaju sve sumnjičaviji i uvereniji da je Liam više umešan u incident nego što je spreman da prizna. Kada slučajno otkrije da je napao i povredio momka, samo zato što je stranac, Azijat, zaštitnička i sestrinski nastrojena Helen prisiljava Denija da uceni Liamovu žrtvu i spreči ga da prijavi napad policiji. Kada se Deni vrati, i priča o napadu, žrtvi i napadaču dobije pravu sliku, Helen naređuje Liamu da napusti njen dom. Deni, uzdrman onim što je uradio, posebno zgrožen moralnom dvostrukom igrom supruge, moli Helen da prekine trudnoću. 
ZUB OCA
1.septembar
Vila Stanković, Čortanovci, 20 časova
Prema romanu "Pop Ćira i pop Spira"
 
Reditelj: Andraš Pataki
Srpsko pozorište u Mađarskoj Budimpešta i Narodno pozorište Subotica
 
Igraju: Tibor Kakonji, Johan Višer, Laura Topolčanji, Monika Pešić, Alisa Lacko, Anastasija Kargina, Milan Rus, Branimir Đorđev, Arpad Černik, Zoltan Molnar, Krista Sorčik
 
PIJANI
2. septembar
Vila Stanković, Čortanovci, 20 časova
Predstava u čast nagrađenih
 
Režija: Janko Cekić
Fakultet savremenih umetnosti Beograd
 
Igraju: Dunja Antić, Nikola Antonijević, Minja Petrović, Anđela Kuzmanović, Ognjen Jović, Novak Puletić, Jovana Georgijev Đorđe Pantović, Sara Jovanović, Nikola Todorović, Kaja Banićević, Lana Vukašinović, Katarina Rajković, Jana Rokić, Stefan Komatina
 
Pijani Ivana Viripajeva je savremena ruska drama koja govori o usamljenosti savremenog čoveka i njegovim traganjima, pitanjima i želji za slobodom. Naime, radnju dešavanja smo prebacili na elitni kruzer, svi dogadjaji se odvijaju tokom jedne noći. Likovi potpomognuti alkoholom, gde kočnice popuštaju, dolaze euforično do istine koja ih napušta već sa prvim zracima izlazećeg sunca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti