Traži se projektant za sistem daljinskog grejanja Mišeluka

"Novosadska toplana" traži projektanta koji će uraditi generalni projekat i studiju opravdanosti sistema daljinskog grejanja Mišeluka.
Traži se projektant za sistem daljinskog grejanja Mišeluka
Foto: 021.rs
Za ovaj posao Toplana je izdvojila 14 miliona dinara. 
 
Planovima je već predviđeno da na Petrovaradinu bude izgrađena Toplana "Mišeluk". 
 
Mogućnosti za dalje proširenje sistema daljinskog grejanja razmatrane su u dokumentu Strategija razvoja sistema daljinskog grejanja Novog Sada iz 2021. godine u kojem je, između ostalog, sprovedena urbanistička analiza planova područja Mišeluka, prikazana projekcija za predmetno područje i dat predlog razvoja nove toplane.
Projektant sada treba da sagleda prostorne mogućnosti, faze gradnje, odnos prema životnoj sredini i optimalni raspored infrastrukture. 
 
Studija opravdanosti treba da obradi prostornu, ekološku, društvenu, finansijsku, tržišnu i ekonomsku opravdanost investicije. Potrebno je uraditi i finansijsku analizu, kako bi "Toplana" konkurisala za donatorska, odnosno kreditna, sredstva za izgradnju kod međunarodnih institucija i fondova. 
 
"Novosadska toplana" je prethodno već izvela primenjena geološka istraživanja i izgradila jednu istražno-eksploatacionu bušotinu za zahvat vode za pogon toplotne pumpe na lokaciji budućeg toplotnog izvora TO "Mišeluk". Generalnim projektom je potrebno predvideti još jednu eksploatacionu bušotinu.
Rok za podnošenje ponuda je 16. septembar. Od dana uvođenja u posao, projektant će imati pet meseci da završi Generalni projekat. 
 
Plan razvoja sistema daljinskog grejanja na Mišeluku podrazumeva gradnju više odvojenih toplana na području urbanističkih zona Mišeluk II i III. Ove toplane, koje su manjeg kapaciteta nego one na bačkoj strani, bile bi samostalne kogenerativne energetske jedinice, koje koriste geotermalnu energiju podzemnih voda, biomasu, solarnu energiju i drugo, a potrošače bi, osim toplotnom energijom za grejanje i energijom za daljinsko hlađenje, snabdevale i strujom.
 
Podsetimo da je "Novosadska toplana" već počela sa postavljanjem vrelovodne mreže u sklopu komunalnog uređenja ovog dela Mišeluka. 
Inače, ranija Toplana "Mišeluk" prestala je sa radom 1999. godine, a pod nerazjašnjenim okolnostima opljačkana je 2010. godine. Prostor na kojem se ona nalazi sada koristi "Novosadska toplana" kao garažu i magacin.
  • Brane

    21.08.2024 22:04
    Daljinsko grejanje ha ha ha
    Toplotne pumpe kakvo crno daljinjsko grejanje.Plaćate 7-8 puta skuplje.Toplana teṣ̌ki lopovi.Ista cena bez obzira da li je napolju teški minus ili + 20.Smejurija.
  • Čili Vili

    21.08.2024 16:50
    Može li i za daljinsko hlađenje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti