SRCE: Šta je Novi Sad uradio da bi se poboljšala bezbednost u školama?

Gradski odbor stranke Srbija centar upitao je kakva bezbednost očekuje učenike i nastavnike u novosadskim osnovnim i srednjim školama.
SRCE: Šta je Novi Sad uradio da bi se poboljšala bezbednost u školama?
Foto: 021.rs
Upitali su i da li je Grad Novi Sad, u saradnji sa Školskom upravom i Ministarstvom prosvete, učinio išta da se poboljšaju mere bezbednosti u školama?
 
"Od svih mera bezbednosti (a to su fizička sigurnost, bezbednost u saobraćaju, bezbednosne procedure, programi prevencije nasilja i psihološka podrška) izdvaja se fizička sigurnost kao najneuređenija bezbednosna mera. Škole su prepuštene same sebi da se snalaze u okviru svojih organizacionih i finansijskih mogućnosti", navodi Stevan Miškov iz Srbija centar (SRCE).
Po njegovim rečima, pojedine škole samoorganizuju dežurstva nastavnika za vreme nastave, tako da se trude da fizički pokriju sve ulaze u škole, školsko dvorište, sportske i pomoćne objekte.
 
"Ne samo da je to dodatno opterećenje za nastavnike, nego se postavlja i pitanje njihove spremnosti, obučenosti i ovlašćenja da adekvatno postupaju u kriznim situacijama", dodaje Miškov.
Podseća i da škole angažuju privatno obezbeđenje koje se finansira iz džepa roditelja učenika.
 
"Osim što je to dodatni udar na kućni budžet, istovremeno je i razlog za nesuglasice i neslogu među roditeljima. I na kraju, nemali broj škola nema nikakvo fizičko obezbeđenje. Gradski odbor Srbija Centar - SRCE Novi Sad smatra da Grad Novi Sad ima mogućnosti da iz gradskog budžeta izdvaja sredstva za finansiranje službe obezbeđenja za sve osnovne i srednje škole. Na taj način bi se trajno i na profesionalan način rešavali bezbednosni problemi, a bezbednosna kultura vremenom postala integrisani deo obrazovnog sistema", zaključuje se u saopštenju.
  • Iz škole

    23.08.2024 09:46
    Ajmo redom
    Jedan policajac u o.š. ne može da pokrije sve ulaze. Nastavnici/prof./učitelji/ nisu i ne treba da budu obezbeđenje (niti su obučeni da "ratuju", niti to treba da budu). Škole ne smeju da zaključaju ulaze/izlaze tokom nastave (takvo smo objašnjenje dobili od direktora)zbog eventualne brze evakuacije dece i zaposlenih(požar, zemljotres...), tako da neko mora pokriti sve ulaze. Kod nas u školi ih ima pet!? Na velikim odmorima dežura skoro pola smene 2 puta nedeljno i nije dovoljno. Probleme prave i nesavesni roditelji koji pokušavaju da ulaze na sve ulaze, iako je jedan određen za službeni ulaz. Ili povećati broj policajaca, ili privatno obezbeđenje, ili da se roditelji organizuju i svako da jednom u polugodištu dežura na jednom ulazu, ili...
  • osvestise

    22.08.2024 22:56
    Osnovona škola je obavezna po zakonu.
    Zato je država dužna da garantuje bezbednost dece u školi. Tačka.
    Krajnje je vreme da roditelji shvate da nije njihova obaveza da plaćaju školsko obezbeđenje.
  • @mns

    22.08.2024 22:15
    Privatno obezbeđenje u našoj školi košta roditelja 300 dinara godišnje... I neće svi roditelji da plate što je apsolutna sramota. Ideja da je sve besplatno je totalno nerealna i bezobrazan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti