Kritična masa o prekidima biciklističkih staza u Novom Sadu

Ovomesečna Kritična masa u Novom Sadu, koja će se održati u petak, 30. avgusta, biće posvećena problemima sa prekidima biciklističkih staza u gradu.
Kritična masa o prekidima biciklističkih staza u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Novosadska biciklistička inicijativa navodi da, iako sa svojih 150 kilometara biciklističkih staza Novi Sad spada u biciklističku prestonicu Srbije i regiona, mnogi problemi i dalje muče sve veći broj građana koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo.
 
Ovde se misli na nedostatak biciklističkih staza, njihovo nelegalno uzurpiranje i ukidanje, nedovoljno sredstava u budžetu grada zbog čega se odustaje od mnogih projekata čija bi realizacija značajno doprinela novosadskim biciklistima. 
NSBI ističe da je jedan od glavnih problema prekid staza na mnogim lokacijama u gradu, što dovodi do manje bezbednosti biciklista.

Takođe, građani se zbog toga češće odlučuju za druga prevozna sredstva umesto bicikla, jer nije iskorišćen pun potencijal biciklističke infrastrukture.
Organizatori Kritične mase naveli su samo neke od primera prekida staza.
 
U Ulici cara Dušana, sa desne strane u smeru ka Limanima, staza je zbog nedostatka trotoara često prekinuta, što dovodi do konflikta između pešaka i biciklista, dok sa leve strane ulice biciklistička staza uopšte ne postoji.
 
Zatim, na Bulevaru kralja Petra I, na potezu od raskrsnice sa Pariske komune do Rumenačke ulice, završena je izgradnja novih objekata, ali prostor ispred je ostao neuređen. U ostatku bulevara, sa desne strane prema centru, čak ni ne postoje biciklističke staze, a pre nekoliko godina je asfaltiran parking na uglu sa Branimira Ćosića, čime je propuštena prilika da se na tom potezu napravi biciklistička staza.
 
Na Bulevaru Evrope česti su prekidi biciklističkih staza, uglavnom u delu Telepa, dok u delu ka Sajlovu i Klisi uopšte nema staza sa leve strane bulevara (gledano prema autoputu).
 
U Rumenačkoj ulici, sa desne strane, između Bulevara kralja Petra I i Bulevara Jaše Tomića, trotoari su neuređeni, na većem delu ih ni nema, a biciklističku stazu koriste i pešaci i automobili za nepropisno parkiranje.
 
NSBI takođe navodi primer kod pumpe na Futoškom putu, preko puta garaže JGSP-a, gde postoji problem usled nedostatka trotoara i biciklističkih staza, zbog čega su i biciklisti i pešaci primorani da se kreću kolovozom u jednoj od najprometnijih tranzitnih saobraćajnica u gradu.
 
Takođe, celom dužinom Futoškog i Novosadskog puta do ulaska u Veternik, nepostojanje staza primorava bicikliste da se kreću izuzetno lošim trotoarom, jer je vožnja kolovozom na ovom putu nemoguća. Na Novosadskom putu u Veterniku, kod Karin komerca i prodajnog objekta "Naš market", biciklistička i pešačka staza su porušene kako bi se izgradio parking za automobile, zbog čega su pešaci i biciklisti primorani da se kreću kolovozom.
Kako bi ukazali na ovaj problem, Kritična masa će u petak proći pored nekih od ovih lokacija.
 
Okupljanje je u 17.30 časova u Limanskom parku, na Subinom platou, a polazak je u 18 časova u pravcu Bulevara despota Stefana, Šekspirovom do Bulevara cara Lazara, zatim Bulevarom Evrope, Futoškom, Bulevarom oslobođenja, Bulevarom kralja Petra I do ugla sa Rumenačkom, gde će se zastati i kratkom pauzom od pet minuta skrenuti pažnja na problem nedostatka biciklističkih staza na mikrolokacijama.
 
Kritična masa će potom nastaviti dalje kroz Rumenačku, Bulevar Jaše Tomića, Kisačku, Jovana Subotića, Šafarikovu, Uspensku i preko Pozorišnog trga vožnju do Trga slobode.
  • pazi sad

    28.08.2024 16:46
    Maso, tj. krugu cetvorke. Da li ste vi svesni da je autobuski prevoz u radu katastrofalan? Proverite termine za linije Veternika, Futoga i Begeca na primet pa onda mantrajte o smanjenju automobilskog saobracaja.
  • pajo patak

    26.08.2024 18:50
    @Vlada
    Eh da samo postoji neki način da kanališemo trud i kreativnost koji se ovde ulažu u tumačenje postojećih propisa i izmišljanje nepostojećih do sada bismo bili globalna informatičko-nuklearna sila.
    a u biciklizmu bi bili bolji od Tadeja Pogačara.
  • Vlada

    26.08.2024 15:51
    @pajo patak

    Eh da samo postoji neki način da kanališemo trud i kreativnost koji se ovde ulažu u tumačenje postojećih propisa i izmišljanje nepostojećih do sada bismo bili globalna informatičko-nuklearna sila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti