U Sremskoj Kamenici prvi put urađene savremene metode ugradnje mikropejsmejkera

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici po prvi put su urađene dve savremene metode ugradnje mikropejsmejkera, direktno u zid srčanog mišića.
U Sremskoj Kamenici prvi put urađene savremene metode ugradnje mikropejsmejkera
Foto: 021.rs
Tim lekara i medicinskog osoblja sa Instituta odradio je ove operacije uspešno, a pacijenti su odmah dan nakon pušteni kućama, prenosi RTV.
 
Dragan Živković, 64-ogodišnji pacijent iz Bečeja, jedan je od petoro pacijenata koji su bili adekvatni kandidati za savremenu implantaciju mikropejsmejkera. 
Kao aktivnom učesniku plivačkih maratona, novi aparat mu je, kako ističe, od ogromnog značaja, i već trećeg dana od intervencije, plivao je u bazenu.
 
"Nemam baš nikakvih tegoba, i na ovoj vrućini imam kretanja, pošto stanujem na 3. spratu, dosta puta peške idem gore-dole, nikakve tegobe nemam, ni po pitanju temperature, kretanja, napora, ništa", kaže pacijent Dragan Živković.
Na tegobe se ne žali ni, još uvek vitalan, 82-ogodišnji profesor u penziji, Hotimir Ličen, kojem je urađen tzv. pejsing sprovodnog sistema srca.
 
"Ja sam primljen u utorak, u sredu sam bio na operacionom stolu, naredni dan sam proveo ležeći, i trećeg dana sam izašao i krećem se normalno, ponašam se normalno, bez ikakvih problema", kaže pacijent Hotimir Ličen.
 
Ugradnja mikropejsmejkera direktno u zid srčanog mišića, bez korišćenja tzv. lidova, odnosno elektroda i pejsing sprovodnog sistema srca, prvi put su urađeni na Institutu u Sremskoj Kamenici. 
 
Ubuduće će biti uvedeni kao standardne metode, najverovatnije kao "one day surgery", što znači da će pacijenti istog dana biti otpušteni kući.
"Osim novije tehnologije u celosti i drugačije metode implantacije samih uređaja, takođe su i dugovečniji. Procenjeno vreme trajanja baterije kod ove vrste pacijenata je oko 17 godina, a ranije je to bilo nešto niže. Hoće li ove metode koje ste prvi put izveli postati standardne metode ovde na Institutu ? One su već na neki način postale standardne, država je obezbedila dovoljan broj aparata, tako da ćemo mi i dalje nastaviti taj trend da implantiramo uređaje kod naših bolesnika svih onih koji zahtevaju ovakvu vrstu terapije", kaže asistent dr Srđan Maletin, sa Odeljenja za trajnu elektrostimulaciju srca.
 
Glavna dobrobit za pacijente je, kako ističe dr Maletin, činjenica da nakon operacije ne osećaju nikakve bolove, da im se kvalitet života vraća na prethodni nivo, pre nego što su se razboleli, i da nemaju nikakvih ograničenja u obavljanju svih, čak i intenzivnijih fizičkih aktivnosti.
  • znamo se odavno

    27.08.2024 06:45
    Lepo, svaka cast. ALI! Koliko je vreme cekanja za rutinske stvari?
  • Slucaj

    27.08.2024 03:16
    Bravo. Samo, kako zadrzati dobre lekare u ovakvim uslovima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti