Pokrajina zateže oko vraćanja škola Jevrejskoj opštini

Iako je vraćanje Baletske i Visoke škole za obrazovanje vaspitača u posed Jevrejske opštine pre mesec dana izgledalo kao gotova stvar, neko u vrhu pokrajinske vlasti je stopirao restituciju.
Iako je vraćanje Baletske i Visoke škole za obrazovanje vaspitača u posed Jevrejske opštine pre mesec dana izgledalo kao gotova stvar, neko u vrhu pokrajinske vlasti je stopirao restituciju.

Naime, iako je krajem novembra pokrajina trebalo da potpiše ugovor o povraćaju imovine sa Jevrejskom opštinom u Novom Sadu, papir nikad nije stigao na parafiranje. Ovu informaciju potvrdio nam je predsednik Jevrejske opštine Goran Levi, koji dodaje da mu zastoj nije jasan jer su do sad imali veoma korektan odnos sa predstavnicima vojvođanske vlasti.

"Zaista ne znamo na kojoj je instanci naš povraćaj stao. Uglavnom, papiri nikad nisu stigli, a nas niko više ne obaveštava niti nam odgovaraju na pozive. To nismo očekivali, jer smo do pre nekoliko meseci imali dobru komunikaciju sa Pokrajinom", kaže za Radio 021 predsednik Jevrejske opštine.

Levi navodi da je republička Direkcija za restituciju pregledala dokumentaciju o dokazivanju vlasništva i nakon što su utvrdili da imovina bez sumnje pripada Jevrejskoj opštini, sugerisali su dogovor Pokrajine i ove verske zajednice. Prema njegovim rečima, u Novom Sadu i Vojvodini je proces povraćaja imovine verskim zajednicama očigledno selektivan, jer su predstavnicima drugih konfesija već vraćeni traženi objekti. "U međuvremenu, Jevrejskoj opštini u Subotici je vraćena Ekonomska škola, a u Novom Sadu je zgrada Muzičke škole vraćena Katoličkoj crkvi. Imajući sve činjenice na stolu, mi se sa pravom pitamo zašto se nama ne vraćaju pomenute škole, dok se drugim verskim zajednicama bez problema vraćaju", pita se Levi u izjavi za 021.

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić je pre dva meseca za naš radio izjavio da je restitucija u slučaju jevrejske zajednice u Novom Sadu stvar kako ekonomske, tako i istorijske pravde. On je objasnio da je dogovor već pao, i da je Jevrejska opština pristala da škole zadrže funkciju, a da kirija za ove objekte bude "simbolična". Pajtićev komentar na činjenicu da je proces restitucije negde zapeo, ovog puta nismo uspeli da dobijemo. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Raspucin

    14.02.2012 18:22
    Pravda
    Treba vratiti i Sinagogu a ne da je razni bezboznici skrnave.
  • Сремац

    13.02.2012 22:42
    СРПСКА ПОСЛА
    Још нисам прочитао да су американци вратили неком Индијанцу део Чикага или Мексиканцу део Сан Диега јер је то некад била земља њихових дедова.Па таква је била тада политика Државе.Можда су деца и тих што траже повраћај имовине похађала баш ту балетску школу - БЕСПЛАТНО,тада је школовање било бесплатно за све,таква је била та Држава.Ја сам чуо да ће Јеврејска заједница као ДОНАТОР ПОКЛОНИТИ ОБЈЕКАТ ШКОЛИ и тиме показати своју припадност овом граду и овом народу.
  • Dejan

    13.02.2012 13:47
    Pitanje
    Druga konfesija je Jevrejska opština u Subotici!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti