Građani moraju sami da brinu o ledenicama

Niske temperature i obilne snežne padavine dovele su do stvaranja ledenica na krovovima i terasama, od kojih one veće prilikom pada nekog ozbiljno mogu povrediti.
Niske temperature i obilne snežne padavine dovele su do stvaranja ledenica na krovovima i terasama, od kojih one veće prilikom pada nekog ozbiljno mogu povrediti.

Zbog toga gradske vlasti pozivaju Novosađane da se, osim čišćenju snega, posvete i uklanjanju ledenica, a da se ukoliko to nije moguće jave komunalnoj policiji, na broj 4872-544. S obzirom na veliki broj poziva koji Komunalna policija zaprima dnevno, mole se građani da svoje zahteve upute i preko elektronske pošte na adresu komunalna.policija@inspekcija.novisad.rs i nebojsa.radovanac@inspekcija.novisad.rs

Da je, u nedostatku vatre, lomljenje leda posao vatrogasaca, smatra dobar deo Novosađana, koji su zbog problema s ledenicama proteklih dana telefonom pozivali broj 93. Međutim, komandant novosadske vatrogasno-spasilačke brigade, Dragoslav Klisura, kaže za Radio 021 da posao vatrogasaca nije da lome ledenice s krovova i terasa.

"Svako o svojoj zgradi treba da brine. Imate zgrada gde ledenice ne vise, verovatno su krov i oluci tehnički ispravni, a imate tamo gde vise na sve strane", objašnjava Klisura. On dodaje da vatrogasno-spasilačka brigada ima samo jedno vozilo koje bi se moglo koristiti za skidanje ledenica, ali da to nije namena vozila koje košta 800.000 evra.

Ipak, do nekih ledenica možda mogu da dođu još jedino alpinisti, a građani upozoravaju da neko može biti ozbiljno povređen. Kao primer gde vreba opasnost, jedna naša slušateljka navodi dvorište objekta na uglu Futoške i Nušićeve ulice. "Reč je o četiri zgrada s više od 90 stanova. Neki od tih stanova se izdaju, neki su trenutno prazni, a skinuti neke ledenice, bila bi čista akrobatika", kaže naša slušateljka.

Ledenice skinuti ili označiti mesto opasnosti

U slučajevima kada stanari ne mogu da izvrše svoju obavezu, treba da postave odgovarajuće zapreke i oznake o opasnosti obrušavanja leda s krova, kaže glavni komunalni inspektor, Srđan Jakovljev. On ističe da se tek u slučajevima velike opasnosti treba javiti komunalnoj policiji.

"Policija će izaći na lice mesta i proceniti da li postoji opasnost od pada neke velike ledenice. Ukoliko postoji, oni će stupiti u kontakt s vatrogasnom brigadom u Novom Sadu, s kojom je napravljen dogovor da to tako funkcioniše i vatrogasci će ukloniti ledenice. Naravno, to ne treba zloupotrebljavati kako bi vatrogasna služba mogla da odgovori na one najekstremnije slučajeve", kaže Jakovljev.

Međutim, sudeći prema rečima naše slušateljke, telefonski pozivi komunalnoj policiji nisu uvek najsrećnije rešenje, jer verovatno zbog zauzetosti ne uspevaju uvek da se jave na telefon, pa možda ne bi bilo loše preći na neposredan kontakt. (Dejan Stojičić)

  • lola

    09.02.2012 10:14
    februarrr
    Zovite Stan kod nas su bili i hvallla puno!!! Ko nema ugovor neka pozove vesele privatnike mozda oni imaju dizalice, alat i raspolozeni su kao radnici Stana da rade na minus sad vec 10!! Hvallla Stanu!!!
  • Пера

    09.02.2012 06:34
    Ватрогасно возило
    Пошто смо сазнали да кошта 800.000 евра да ли су паметњаковићи израчунали и цену живота угрожених грађана Н. Сада!?
  • Baba

    09.02.2012 04:34
    O, svašta!
    Izgovoriti se da posao vatrogasaca "nije da izlazi vozilom od 800.000 evra da bi skidali ledenice", je kao kada bi medicinska ustanova odbila da koristi aparat za magnentnu rezonancu vredan 800.000 evra nekome ko još nije doživeo moždani udar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".