Makron stiže u Novi Sad: Šta povezuje vojvođansku prestonicu i Francusku?

Francuski predsednik Emanuel Makron provešće danas nekoliko sati u Novom Sadu.
Makron stiže u Novi Sad: Šta povezuje vojvođansku prestonicu i Francusku?
Foto: 021.rs
Makron je u dvodnevnoj poseti Srbiji. Već prvog dana potpisan je niz ugovora o saradnji između dve države.
 
Najveći deo drugog dana francuski predsednik, uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ostale članove delegacije, provešće u Novom Sadu.
 
Makron će najpre posetiti Galeriju Matice srpske i obići će novu postavku.
Nakon toga, Makron i Vučić će se obratiti na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid - Schneider Electric".
 
Kompanija "Schneider Electric" svoj rad je započela još u 19. veku u francuskom gradiću Le Krezo, pa je potom u ranom 20. veku počela da se širi na Nemačku i Istočnu Evropu, preko Evropske industrijske i finansijske unije. Na tržište Srbije i Crne Gore stiže 1997. godine kada je otvoreno predstavništvo u Beogradu.
 
Pre pet godina "Schneider Electric" otkupila je preostalih 43 odsto vlasništva novosadske "DMS grupe" i od tada u vojvođanskom glavnom gradu posluje kao "Schneider Electric DMS".
U Novom Sadu postoji i više ulica koje su dobile ime po francuskim velikanima. Među njima je i Balzakova ulica na Limanu koja je dobila naziv po francuskom romanopiscu, ključnom autoru realizma.
 
Molijerova ulica nalazi se na Detelinari, a ime je dobila po francuskom glumcu, piscu komedija i direktoru pozorišta iz epohe klasicizma.
 
Pasterova ulica je na Detelinari, a ona nije jedino što u Novom Sadu nosi ime Luja Pastera, čuvenog mikrobiologa i hemičara. 
 
Pasterov zavod je nacionalna referentna ustanova za dijagnostiku besnila kod ljudi i životinja, praćenjem i prevencijom. Osnovan je 1921. godine i dugo je bio jedina takva ustanova u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca.
 
Osnovao ga je dr Adolf Hempt čija se vakcina protiv besnila koristila u većini evropskih zemalja sve do sredine osamdesetih godina 20. veka. Ispred ulaza u zgradu Zavoda nalazi se i bista Luja Pastera, rad Milorada Jovanovića iz 1932. godine.
 
Makron će u Novom Sadu prvo posetiti Galeriju Matice srpske. U jednoj od najvažnijih domaćih kulturnih ustanova nalaze se i dela umetnika koji povezuju Srbiju i Francusku. Tako su u Galeriji Matice srpske i radovi Bogdana Šuputa, Milana Konjovića, Petar Omčikus.
 
Bogdan Šuput, rođen u Sisku, a odrastao u Novom Sadu, učestvovao je u osnivanju Udruženja jugoslovenskih likovnih umetnika koji žive u Parizu, 1938. godine. U to vreme objavljivao je grafike sa socijalnom tematikom u almanahu "Vojvođanski zbornik" i časopisu "Naš život" u Novom Sadu. Danas njegovo ime nosi Škola za dizajn u glavnom gradu Vojvodine.
 
I Somborac Milan Konjović koji je bio član Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, deo života proveo je u Parizu, gde je postigao zapažene uspehe samostalnim izložbama i na izložbama u pariskim salonima, gde i nastaje njegova čuvena "plava faza".
 
I Pavle Beljanski, čija Spomen-zbirka postoji u Novom Sadu, bio je neraskidivo povezan sa Francuskom, a čak je i odlikovan francuskom Legijom časti. Srpski diplomata i kolekcionar zaveštao je skoro 200 umetničkih dela.
 
O povezanosti umetnosti Srbije i Francuske govori i izložba "Inspirisani Francuskom" koja je u martu otvorena u Galeriji Matice srpske u okviru Meseca frankofonije. Ova izložba je donela priču o isprepletenosti, vezama, uticajima, uzorima i prijateljstvu sa francuskom kulturom.
U Novom Sadu postoji i Francuski institut koji već godinama unazad podstiče razmenu i saradnju kulturnih aktera kroz organizaciju susreta u svim oblastima umetničkog stvaralaštva i promoviše francuski jezik. Ovaj institut otvoren je pre tačno 20 godina.
 
Pre pet godina Novi Sad je uspostavio saradnju i sa tri francuska grada - Tavernji, Sen Lu La Fore i Engijen Le Bren.
 
Saradnja je uspostavljena  u sferama koje su za sve gradove od interesa, a najviše u oblasti ekonomije, privrede, kulture, obrazovanja, sa posebnim akcentom na visoko obrazovanje, ekologiju, socijalne politike, kao i u oblastima informacionih tehnologija, turizma i sporta. Tavernji je ujedno i grad pobratim Novog Sada. 
  • Bega

    30.08.2024 15:28
    Pariz
    Daleko bitnija vest je da je moja ćerka otišla pre nedelju dana u Pariz gde nastavlja studije i odakle će dolaziti samo povremeno da me vidi jer sam joj zabranio da se vraća u ovu vuko*ebinu...
  • Zovem se Stevo

    30.08.2024 14:09
    INAČE
    Polovni Reno Clio
  • Realista

    30.08.2024 14:08
    enzimi raspadanja
    Smrad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Zašto voz Soko i dalje kasni?

Brzi voz "Soko" i drugi putnički vozovi i dalje kasne na brzoj pruzi Beograd Novi Sad, nakon što su prošlog meseca ukradeni kablovi na deonici između Stare Pazove i Inđije.