Makron: Srbija ima značajnu ulogu u svetskom partnerstvu za AI

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji (AI) u Novom Sadu da Srbija ima važnu ulogu u svetskom partnerstvu za AI.
Makron: Srbija ima značajnu ulogu u svetskom partnerstvu za AI
Foto: 021.rs
"To što razgovaramo o veštačkoj inteligenciji ovde u Srbiji znači da ona ima važnu ulogu u svetskom partnerstvu za AI i predsedava grupom koju smo uspostavili u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)", kazao je Makron u kompaniji InGrid – Šnajder elektrik, jedne od tri najveće francuske investicije u Srbiji.
 
On je dodao da veštačka inteligencija već transformiše svakodnevicu, ali da Evropljani na nju i sada "gledaju sa distance" dok Kinezi i Amerikanci u to investiraju mnogo više.

"Ali mi imamo kapacitete da smislimo naše modele AI. Kineskim modelom u potpunosti upravlja Vlada u Pekingu, isto važi i za SAD. A kada njih razvijaju privatne kompanije, one onda svojim odlukama mogu da utiču na kolektivne odluke", kazao je Makron.

Francuski predsednik je rekao da bi Evropa - "kolevka Renesanse", mogla da razvije svoj model AI kao spoj privatnog i javnog sektora i koji će imati "čoveka u centru svega".
 
"Da učinimo da veštačka inteligencija bude u službi kolektivnog interesa i učinimo sopstvene norme standardima", kazao je Makron i dodao da je vreme da Evropa više ne kaska u polju AI za Kinom i SAD.
 
Objasnio je da bi glavne norme bile nauka, standard i rešenja. 
 
"Naš glavni zadatak je da sprečimo rizik da zavisimo da zavisimo od standarda i rešenja koja nisu evropska", kazao je on. 
  • Mile

    31.08.2024 01:13
    Dosta
    Ajde ljudi dosta pljuvanja. Malo prodjite kroz zapad da vidite da razlike nema neke prevelike. Dosta vise auto golova.
  • AI

    30.08.2024 17:59
    Mnogo buke ni oko šta.
  • w/e

    30.08.2024 14:24
    cool
    Ima znacajnu ulogu sa svojim novoosnovanim AI centrom koji se sastoji od nekolicine "slabih" i zastarelih servera. Svaki ozbiljniji univerzitet na zapadu ima visestruko bolje resurse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Zašto voz Soko i dalje kasni?

Brzi voz "Soko" i drugi putnički vozovi i dalje kasne na brzoj pruzi Beograd Novi Sad, nakon što su prošlog meseca ukradeni kablovi na deonici između Stare Pazove i Inđije.