Vučić: Novi Sad ima nekoliko dobrih fakulteta zbog kojih imamo uspeha u IT sektoru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija predsedavajuća grupi zemalja koja se širi u okviru globalne inicijative za veštačku inteligenciju,
Vučić: Novi Sad ima nekoliko dobrih fakulteta zbog kojih imamo uspeha u IT sektoru
Foto: 021.rs
Naveo je da će Srbija 2025. godine biti prva predsedavajuća na forumu, kao i da će to biti prilika da se donesu nove investicije vezane direktno za veštačku inteligenciju.
 
Vučić je na otvaranju Foruma o veštačkoj inteligenciji "Inovirajmo zajedno u Evropi" u Novom Sadu, u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona, rekao da Srbija još nije uradila ni 5G mrežu, ali da veruje da će narednih dana i nedelja krenuti i u taj posao.
"Sve je zasnovano na inovacijama, na nauci. Mi još nismo uradili ni 5G mrežu ali narednih dana i nedelja, verujem da ćemo i u taj posao da krenemo da uradimo", rekao je Vučić.
 
Ukazao je da Novi Sad ima dobar tehnički fakultet i još nekoliko dobrih fakulteta, koji daju izuzetno talentovane ljude, zbog kojih imamo uspeha u kompletnom IKT sektoru, i da veruje da će i u njih da se više ulaže u budućnosti.
"Da dobijemo još više svršenih studenata koji predstavljaju budućnost naše zemlje", rekao je predsednik Srbije.
 
Istakao je i da je posebno važno što se nalaze u Novom Sadu, gde je sedište firme "Šnajder elektrik", a čiji je moto da svaki čovek ima pravo da ima pristup električnoj energiji i da zato ulažu mnogo u mrežu električne energije.
 
"Zato su neki od najinventivnijih sistema ovde osmislili i sve je zasnovano na inovacijama, nauci, veštačkoj inteligenciji, svemu onome što ne poznajemo dovoljno, ali imamo srećom veliki broj mladih i talentovanih ljudi koji su tu da nam pomognu. Taj talenat možemo i moramo da razvijamo i ulažemo u njega mnogo više", rekao je Vučić i zahvalio se Makronu na zajedničkim programima sa Francuskom koje možemo da koristimo da bi u tome uspeli.
 
"Hvala vam što ste ovde, na jednom mestu koje je izuzetno značajno za nas i predstavlja modernu investiciju, ali i koje će nam proizvodima mnogo toga doneti", poručio je Vučić Makronu.
  • Ftn

    31.08.2024 09:53
    I treba da se ponosimo
    Nas Ftn u Francuskoj pobedjuje u takmicenju iz robotike sa budzetom 100 puta manjim od ostalih takmicara. I treba da ulazu u njega i da obilaze i Novi Sad.
  • Cocco

    30.08.2024 17:29
    O' yest.
    Jedan od tih mnogo dobrih fakulteta "završio" je prethodni preceDnik. A na drugom, isto tako, mnogo dobrom je i "masterisao"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Zašto voz Soko i dalje kasni?

Brzi voz "Soko" i drugi putnički vozovi i dalje kasne na brzoj pruzi Beograd Novi Sad, nakon što su prošlog meseca ukradeni kablovi na deonici između Stare Pazove i Inđije.