FOTO, VIDEO: Kako je izgledala Makronova poseta Novom Sadu

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je boravio u Novom Sadu.
FOTO, VIDEO: Kako je izgledala Makronova poseta Novom Sadu
Foto: 021.rs
Makron je, najpre, posetio Galeriju Matice srpske.
 
 
Kako su naveli iz Galerije, Makron je obišao novu stalnu postavku koja na jedinstven način predstavlja kolekciju nacionalne umetnosti od 18. do 20. veka koju Galerija baštini.
Navode da su mu pažnju privukle ikone zografa, dela Đure Jakšića, Uroša Predića i Bogdana Šuputa.
 
 
Makron je izjavio da je znao da su duboke veze Francuske i Srbije u umetnosti, a da je zadovoljstvo to i videti.
"Kao što sam rekao timu i upravnici Galerije, jedino mi je žao što nisam mogao ostati duže. Impresivno je videti sva ta umetnička dela i videti kako nacija razmišlja i kako se ostvaruje kroz umetnost", kazao je Makron.
 
 
Francuski predsednik je zatim govorio na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji (AI) u Novom Sadu i izjavio da Srbija ima važnu ulogu u svetskom partnerstvu za AI.
 
 
"To što razgovaramo o veštačkoj inteligenciji ovde u Srbiji znači da ona ima važnu ulogu u svetskom partnerstvu za AI i predsedava grupom koju smo uspostavili u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)", kazao je Makron u kompaniji InGrid – Šnajder elektrik, jednoj od tri najveće francuske investicije u Srbiji.
 
Vučić je izjavio da će Srbija, kao predsedavajuća grupom zemalja u okviru Globalne inicijative za veštačku inteligenciju (AI), pokušati da iskoristi tu priliku kako bi dovela nove investicije koje se tiču AI. 
 
 
Francuski predsednik je na kraju boravka u Novom Sadu posetio i Petrovaradinsku tvrđavu.
 
Predsednik Srbije podelio je fotografije, poručujući da je srećan što je Makronu mogao da pokaže najbolje i najlepše što Srbija ima da ponudi.
 
"A to su svakako i ovaj pogled sa Petrovaradinske tvrđave i vojvođanski specijaliteti", navodi se u objavi na Vučićevom Instagram nalogu.
 
Ipak, postojalo je nešto što je kvarilo jedan od najlepših pogleda koji Srbija ima da ponudi, a to je dim sa Klise, gde je, oko 12 časova, izbio požar kod Gradske deponije, koji je zahvatio nisko rastinje kod auto-puta. 
 
 
Makronova poseta izazvala je velike probleme u saobraćaju u gradu, pošto su pojedine ulice zatvarane za saobraćaj.
  • Dežurno gunđalo

    31.08.2024 14:17
    @Novosađanka
    Očigledno niste novosađanka jer, da jeste, vi biste znali da to nije tačno pošto su ulice koje su bile zatvorene, kao i SVA TRI MOSTA, to bile za sve pa i za pešake i za bicikliste. Murija nikom nije dala da prođe. Govorim iz ličnog iskustva jer ni meni nisu dali da pređem ni preko jednog mosta sve dok delegacija nije prešla Varadinski most. Dabogda ni Vučić ni Makron nikad više ne kročili u Novi Sad jer, ako ćemo zbog toga da ispaštamo svi mi, niti su nam potrebni niti su dobrodošli.
  • Vojvodina!

    31.08.2024 07:56
    Sta rece, castili su se vojvodjanskim jelima i vinima. A sto nisu sa srpskim botovskim parizerom?
  • Garica

    31.08.2024 07:28
    A kolaps ?
    Šta zatvorene pojedine ulice?!? Više od pola grada blokirano, ulice zakrčene, policija zatvorila glavne saobraćajnice pola sata pre dolaska i do odlaska nije propuštala vozila, i vatrogasci nisu mogli da priđu deponiji koja gori. Užas! A stručnjak za sve i svašta, je l nešto prozborio u Galeriji? Pojma nema o umetnosti, slikarstvu, kulturi... nije to za huligane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Zašto voz Soko i dalje kasni?

Brzi voz "Soko" i drugi putnički vozovi i dalje kasne na brzoj pruzi Beograd Novi Sad, nakon što su prošlog meseca ukradeni kablovi na deonici između Stare Pazove i Inđije.