Republika Vojvodini dužna šest milijardi dinara

Veći deo sredstava iz budžeta Srbije namenjenih za kapitalne rashode u Vojvodini za 2011. godinu nije uplaćen, zbog čega je Pokrajina ostala bez šest milijardi dinara.
Veći deo sredstava iz budžeta Srbije namenjenih za kapitalne rashode u Vojvodini za 2011. godinu nije uplaćen, zbog čega je Pokrajina ostala bez šest milijardi dinara.

Potpredsednik pokrajinske vlade Ištvan Pastor rekao je da se taj novac, iako je bio planiran u budžetu za prošlu godinu, više ne može nadoknaditi, zbog čega Fond za kapitalne ulaganja ima velike probleme u servisiranju nagomilanih obaveza prema izvođačima radova. "Prema firmama smo sanirali najveći deo dugovanja, starih i do godinu i po dana. Ostao nam je dug od dve milijarde dinara i ako uskoro dobijemo od Republike četiri milijarde iz budžeta za 2012. platićemo ostatak i imati za nastavak započetih projekata i eventualno početak nekih novih", rekao je Pastor.

Na predlog Saveza vojvođanskih Mađara, čiji je Pastor predsednik, rebalansom republičkog budžeta bilo je utvrđeno da će dug od osam milijardi Vojvodini biti isplaćen u tri rate, ali su uplaćene svega dve milijarde.

Iako je pokrajinski premijer Bojan Pajtić izjavljivao da veruje da će dug biti isplaćen do kraja godine i da pokrajinska administracija nikom neće ostati dužna, Pastor smatra da je već tada bilo jasno da od preostalog novca neće biti ništa.

"U proteklih pet godina na ovaj način ostali smo uskraćeni za oko 60 milijardi dinara, što je iznos jednog godišnjeg budžeta Pokrajine", rekao je Pastor i dodao da bi, poučeni ovim iskustvom, situaciju ove godine trebalo preduprediti.

Prema njegovim rečima, već su obavljeni razgovori u Ministarstvu finansija, gde je rečeno da će od predviđenih 10,2 milijarde dinara za kapitalne rashode u 2012. godini oko četiri milijarde Pokrajini biti uplaćeno do početka marta.

Pored toga, iz Ministarstva poljoprivrede Vojvodini bi trebalo da bude prebačeno 3,3 milijarde dinara za izgradnju vodne infrastrukture, a još dve milijarde Republika bi prosledila od kredita Svetske banke i Evropske investicione banke namenjenih za izgradnju zdravstvenih objekata. "Sve ovo nije loše, imajući u vidu prethodna dešavanja", rekao je Pastor i dodao da ima razloga da veruje da će novac biti prebačen Vojvodini.

"Beograd možda misli da nam nije ništa dužan"

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da je najnoviji primer najbolji dokaz da se različito može tumačiti ustavna obaveza da budžet Vojvodine treba da iznosi najmanje sedam odsto budžeta Srbije. "Ukoliko se tih sedam odsto republičkog budžeta ne tumače kao kapitalni rashodi za Pokrajinu, već kao transferna sredstva, onda pokrajinska administracija služi samo kao protočni bojler i u toj situaciji nam Ustav ni ne treba", rekao je Kostreš.

Uz podsećanje da je njegova stranka bojkotovala ustavni referendum, Kostreš je ocenio da je tih sedam odsto "prevara i skretanje pažnje sa činjenice da bi Vojvodina najbolje funkcionisala sa izvornim prihodima, sopstvenom imovinom i zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću". "Ako uvek zavisite od volje u Beogradu, uvek ćete na ovaj način i prolaziti. Sadašnji sistem je loš i po njemu se ne može tačno utvrditi koliko nam para iz budžeta pripada. Možda Beograd misli da nam nije ništa dužan", rekao je Kostreš.

  • 09.02.2012 17:24
    a pastoru bi bilo bolje da cuti jer bi mogao da zavrsi u zatvoru nije ni cudo sto se sv vise madjara odvaj iz nejove lopovske stranek isti je ko onaj kasa pobegao je cim su neke stari izasel na videlo e tako ce i patsor
  • Пера

    09.02.2012 11:29
    Аутономаши
    Грешите у једној битној ствари ,а то је да Војводина пуни буџет Србије.Нажалост, Војводина само пуни џепове хрватских тајкуна којима је продата уз свесрдну помоћ Љсв,Дзвм,Љпд и осталих минораца,жутим сатрапима.
  • 09.02.2012 07:31
    Pa ako je tako kako se kaze,

    da Srbija duguje Vojvodini toliko mnogo para...a ja verujem da je mnogo vise duga

    onda znacida mi u Vojvdini ne mozemo nikoga podpomagati jer smo mi vec dovoljno gladni i smrznuti i osiromaseni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".