Led na Dunavu sve veći problem

Republička direkcija za vode treba da preduzme hitne mere za sprečavanje nagomilavanja leda u zoni Novog Sada, saopštilo je danas preduzeće "Vode Vojvodine".
Republička direkcija za vode treba da preduzme hitne mere za sprečavanje nagomilavanja leda u zoni Novog Sada, saopštilo je danas preduzeće "Vode Vojvodine".

Pred sastanak lokalnih organa za vezu Mađarske, Hrvatske i Srbije u Somboru u vezi sa odbranom od zagušenja Dunava ledom i angažovanja mađarskih ledolomaca na sektoru zajedničkog interesa od Vukovara do mađarske granice, u tom preduzeću navode da je Mađarska već stavila u pripravnost svoje ledolomce u Baji, a da je Hrvatska angažovala svoj ledolomac na Dravi.

"Vode Vojvodine" podsećaju da su juče ponovo uputili zahtev Republičkoj direkciji za vode, za preduzimanje hitnih mera u sprečavanju nagomilavanja leda u zoni Novog Sada. To se posebno odnosi na mogućnost angažovanja ledolomaca "Vučevo", "Čakor" i "Petrovaradin", koji su u vlasništvu preduzeća "Dunav grupa agregati" iz Novog Sada, sa kojim Direkcija treba da potpiše ugovor o angažovanju.

Dunav je pokriven ledom do 70 posto i narednih dana se očekuje njegovo dalje zaleđivanje i nagomilavanje leda, što bi izazvalo slab protok i povećalo opasnost od porasta vodostaja i poplava uzvodno od ledenog čepa.

Vanredne mere odbrane, za sada su na snazi na 170 kilometara vodotoka na Savi, koja je pokrivena ledom od 60 - 100 posto i na kojoj se sprovode pojačane mere osmatranja, naročito u zoni Jarka i Sremske Mitrovice gde je potpuni ledostaj, kaže se u saopštenju preduzeća "Vode Vojvodine".

  • ЛАЛА

    09.02.2012 12:10
    ЛЕДОЛОМЦИ ЧЕКАЈУ ЛЕТО
    Три ледоломца Чакор,Вучево и Петроварадин усидрени чекају - ЛЕТО.Замислите ову ситуацију пре 20-30 година,неко би већ био УХАПШЕН,а доста њих смењено.У новом демократском друштву када је све продано и уништено, па чак и ЛЕДОЛОМЦИ,народ се пита где ми то живимо и ко нас то води?
  • 08.02.2012 21:13
    TITO
    Još jedan plus za bravara.Jadna nam europska ovakva država.Bili smo izpred nje barem 10g a sada smo iza nje barem 100g.Živeli.
  • seljak

    08.02.2012 18:30
    @maratonci beznadja
    Dok je Pantelija bio ziv, ui ova drzava je licila na pravu drzavu.
    Hebala vas "DOSkratia"-bravar je bio bolji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".