Obnovljen postupak desničara protiv Gruhonjića

Apelacioni sud u Beogradu uvažio je žalbu i vratio na ponovno suđenje predmet u kojem su Srpski sabor "Dveri" i Srpski narodni pokret "Svetozar Miletić" podneli privatnu krivičnu tužbu za uvredu protiv novosadskog novinara Dinka Gruhonjića.
Apelacioni sud u Beogradu uvažio je žalbu i vratio na ponovno suđenje predmet u kojem su Srpski sabor "Dveri" i Srpski narodni pokret "Svetozar Miletić" podneli privatnu krivičnu tužbu za uvredu protiv novosadskog novinara Dinka Gruhonjića.

Prvi osnovni sud u Beogradu je u oktobru prošle godine odbio tužbu uz obrazloženje da "delo koje je predmet optužbe nije krivično delo". Tužba je tada odbijena jer se tužioci ne mogu uvrediti kao kolektivitet, naveo je tada Prvi osnovni sud. Apelacioni sud je u obrazloženju rešenja naveo da subjekt krivičnog dela uvrede, pored fizičkog, može da bude i pravno lice, kao i "organizovani kolektiviteti" koji nemaju svojstvo pravnog lica, budući da "i takvi subjekti poseduju čast i ugled".

"Dveri" i "Svetozar Miletić" protiv Gruhonjića su podnele tužbu zbog krivičnog dela uvrede, jer je na jednom okruglom stolu u Beogradu u februaru 2008. godine za pojedine organizacije rekao da su "zveri" i "dirigovana banda", što su preneli pojedini mediji.

Na predlog Vlade Srbije Skupština Srbije tokom ovog meseca treba da raspravlja o izmenama Krivičnog zakona, koje predviđaju ukidanje krivičnog dela uvrede i klevete.

  • Miloš

    13.02.2012 11:23
    Apelacioni sud,leglo plišanih fašista
    Pa čitav niz njihovih "presuda" to dokazuje.Mislim da je pravosudje trenutno naša največa pogubna rana koja našu divnu zemlju polako odvlači ne deno,nego u klerofašizam8P
  • Jovan

    11.02.2012 16:00
    Kad oni vredjaju, nikom nista. Kad njih vredjaju, onda kod sudije da placu.
  • зики

    10.02.2012 17:14
    Д.Грухоњић
    Кад палацаш буди спреман и да платиш.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti