Kreni-promeni: Institut proglasio podatke o vodi tajnim

Odbornička grupa Kreni-promeni Novi Sad saopštila je da je Institut za javno zdravlje Vojvodine odbio da dostavi informacije o analizama vode iz novosadskog vodovoda, proglašavajući ih tajnim.
Kreni-promeni: Institut proglasio podatke o vodi tajnim
Foto: 021.rs
Navode da rešenje Instituta kojim je odbijen zahtev POKS-a da dobiju informacije o vodi predstavlja "grubo kršenje ustava i zakona koji garantuju građanima pravo na pravovremeno informisanje o svim bitnim podacima koji se tiču životne sredine i javnog zdravlja".
 
"Po ovom potezu možemo zaključiti da je bivši direktor smenjen upravo zbog toga što je objavio informacije o pojavi valjkastih crva u novosadskom vodovodu i da će nova direktorka Milena Tabaković služiti za izvršavanje partijskih naloga da se nešto slično ne bi ponovilo", navode u Kreni-promeni. 
Oni pozivaju direktorku Instituta za javno zdravlje da "u potpunosti shvati značaj pozicije koju obavlja i odgovornost koju ima prema građanima". 
 
"Kao osoba na čelu ključne institucije zadužene za javno zdravlje, njena dužnost je da obezbedi transparentnost i dostupnost svih informacija koje direktno utiču na zdravlje ljudi. Institucije koje se bave javnim zdravljem postoje da štite građane, a ne da skrivaju informacije od njih", ocenjuju u Kreni-promeni Novi Sad.
Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine odbili su da dostave informacije POKS-u uz obrazloženje da bi "odavanjem traženih rezultata, ugrozili vlasnička prava naručioca analiza".
 
U rešenju, koje je potpisala nova direktorka, POKS je upućen da se obrati "vlasniku traženih informacija, a to je Gradska uprava za komunalne poslove".
  • Gledalac

    11.09.2024 16:04
    I čitalac
    Da li je neko pitao zašto je tajna? Institut ne sme da daje te informacije jer nisu oni naručioci posla. Pitajte Vodovod. A i to je neizvesno. Ljudi treba da znaju da li smeju ili ne smeju da piju vodu na česmi. To je informacija. Ni jednog momenta niko nije rekao da voda nije za piće.
  • Ceca

    09.09.2024 00:23
    Resili da nas sve pobiju
    Sns ce nas BUKVALNO doci glave. Hvala apoliticnima sto ne glasaju, nadam se da vole ukus valjkastih crva
  • @Dojadili ste

    08.09.2024 17:13
    te ne sprečava da je piješ
    a takođe te niko ne sprečava da budeš naivan. Pij je kad si tako zapeo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti