Bravo: Novosadska aktivistkinja osuđena zbog jedne dimne patrone, a Đukanović i Danilo Vučić?

Počele su da stižu prve pravosnažne presude novosadskim aktivistima za remećenje javnog reda i mira na protestu "Srbija protiv nasilja" u julu prošle godine.
Bravo: Novosadska aktivistkinja osuđena zbog jedne dimne patrone, a Đukanović i Danilo Vučić?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako je Građanski pokret "Bravo" naveo u saopštenju, njihova aktivistkinja Varvara Lukač pravosnažno je osuđena na prekršajnu kaznu od 16.000 dinara zbog remećenja javnog reda i mira jer je na protestu "Srbija protiv nasilja" u julu prošle godine držala patronu koja ispušta dim u boji.
 
"Ovakva sramna presuda za nas predstavlja putokaz koji jasno ukazuje na manir nastavka represije nad aktivnim građanima i građankama u Novom Sadu. Naime, u Novom Sadu je grupa od 30 aktivista i aktivistkinja zbog svog aktivizma u prethodne tri godine (protesti protiv Rio Tinta, Šodroš Survivor kamp, Buna protiv mafije, Protest protiv GUP-a) dobila preko 80 krivičnih i prekršajnih prijava, koje su imale za cilj da obeshrabre dalji građanski aktivizam optuženih ali su, istovremeno, pokazale i duple standarde i licemernost vladajućeg režima", kaže u saopštenju Bravo.
Ovaj pokret ističe da se praksa pravosnažnog osuđivanja zbog paljenja dimnih patrona još nigde nije dogodila, zbog čega postavlja pitanja.
 
"Kako je moguće da se pravosnažno presudi novačana kazna našoj aktivistkinji Varvari Lukač za paljenje dimova, dok Vladmir Đukanović nije odgovarao za paljenje baklji na balkonima u toku policijskog časa? Kako je moguće da bez pravosnažne osude za paljenje preko 20 baklji, povodom rođendana Aleksandra Vučića, ostane njegov sin i organizator ovakve proslave Danilo Vučić? Kako je moguće da za isto delo i bez pravosnažne presude budu oni momci koji su na otvaranju deonice autoputa pozdravljali predsednika upaljenim bakljama? Naposletku, kako je moguće da posle svake lažne izborne pobede SNS-a u Novom Sadu imamo orgijanje uz trubače i velike količine pirotehnike a opet bez pravosnažnih presuda za organizatore takvih događaja", navodi Bravo.
Dodaju da pri tome razlika između dimne zavese i političkog performansa koji nikoga ne može da povredi i paljenja baklje koja može da sprži i povredi čoveka, govori u prilog činjenici "da je ovde reč o još jednoj politički instruisanoj odmazdi".
 
"Činjenica je da je i ovaj proces jasni pokazatelj da su poluge sistema neverovatno ažurne kada treba osuditi protivnike režima, dok se, kada se donose presude miljenicima režima za mnogo ozbiljnija dela, epilog nekada ni ne dočeka, ili dobiju čak i manje kazne u odnosu na one koje dobijaju aktivni građani i građanke za navodne prekršaje", navodi ovaj građanski pokret.
  • Trts

    08.09.2024 20:09
    Vaspitanje ili obrazovanje !
    Nisam soguran da ca sudija crveneti zbog ove presude.
  • Milan

    08.09.2024 18:50
    Neće platiti
    Siguran sam da aktivostkinja neće platiti kaznu i time dokazati da su joj principi važniji od kazne!
    Neće platiti!
  • Arkadije

    08.09.2024 16:18
    Moral
    Negativni komentari na zlo koje nas snašlo. Oslikavaju moral ne samo novosađana nego i čitavog društva u celini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti