Projekat reciklažnog dvorišta u Futogu na javnom uvidu: Šta se sve planira?

Reciklažno dvorište koje se planira u radnoj zoni u Futogu imaće pet objekata i platoa za pristup kompleksu.
Projekat reciklažnog dvorišta u Futogu na javnom uvidu: Šta se sve planira?
Foto: 021.rs
Jedan plato biće namenjen za opasni otpad, dok će drugi objekti biti namenjeni za otpad za reciklažu i kabasti otpad.
 
Ulazni deo kompleksa biće javna zona u okviru koje je smešten parking prostor sa 23 mesta za korisnike i zaposlene reciklažnog dvorišta.
 
Planirano je da vozila čija je funkcija transport otpada u kompleks ulaze nakon kontrole pristupa, odnosno pdizne rampe, i merenja težine na kolskoj vagi. Pristup osoba i vozila biće kontrolisan iz kontejnerskog tipa objekta u koji su smešteni portirnica, prostorija za vagara i kontrolora primljenog otpada.
U centralnom delu kompleksa planirana je izgradnja dva objekta, dok je deo platoa planiran za smeštaj kontejnera. Jedan plato biće namenjen smeštaju dva kontejnera za opasni kućni otpad, dva za električni otpad i dva za otpadna jestiva ulja.
 
U drugom objektu biće smešteni kontejneri za reciklabirni otpad.
 
Najveći objekat kompleksa biće hala dimenzija 2.610 x 3.310 cm, visine 1.250 cm. Hala će biti namenjena za tretman kabastog otpada. Ovu halu čine boksovi za smeštaj mehanizacije za manipulaciju otpada, prostor za baliranje izdrobljenog materijala, prostor za prijem i skladištenje kabastog otpada i prostor za tretman kabastog otpada.
Izgradnja objekata u okviru planiranog bloka uslovljena izgradnjom pristupne saobraćajnice koja bi povezala predmetni kompleks sa Ulicom Sonje Marinković.
 
 
Kako se navodi u urbanističkom projektu, planira se da reciklažno dvorište bude ograđeno i da četvrtinu površine čine zelene površine, od visokih lišćara do trave. 
 
Planirani drvored čine visoko lišćarsko drveće u kombinaciji sa visokim četinarima. Neposredno uz objekat namenjen za odmor radnika predviđeni su visoki lišćari uz dodatak zimzelenog šiblja.
 
Takođe, parking prostor biće ozelenjen  uz poštovanje uslova planskog dokumenta o formiranju drvoreda po modelu da se na svaka četiri parking mesta planira jedno drvo.
 
Za ovaj urbanistički projekat ishodovani su svi neophodni uslovi, uključujući i uslove za zaštitu životne sredine Pokrajinskog zavoda.
 
Dokument pre svega predviđa fizičku barijeru od susednih objekata, koja uključuje ogradu po granici obuhvata plana i zelenilo. Osim toga, propisano je ozelenjavanje neinvazivnim vrstama. Pokrajinski zavod nalaže i očuvanje poljoprivrednog zemljišta i kvaliteta zemljišta uopšte, zabranom zagađivanja površinskih i podzemnih voda, kao i zabranom ispuštanja i odlaganja opasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu. 
 
Foto: Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove
 
Ukupna površina obuhvata urbanističkog projekta iznosi 18.331 kvadrat.
Ovo je jedno od tri planirana reciklažna dvorišta na teritoriji Novog Sada. Jedno je već izgrađeno na Gradskoj deponiji, dok se jedno planira u Petrovaradinu. 
 
Urbanistički projekat je na javnoj prezentaciji (OVDE) do četvrtka, 19. septembra. Do tada, sva zainteresovana pravna i fizička lica mogu da dostave svoje primedbe i sugestije u pisanom obliku Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove ili putem elektronske pošte na adresu planiranje@uprava.novisad.rs.
  • vukašin

    15.09.2024 22:50
    pitanje
    kada će taj projekat biti završen i kada će se raciklažno dvorište izgraditi i pustiti u rad
  • @Pitanje

    13.09.2024 19:10
    U Lidl. Ili Sanioptik u Zmaj Jovinoj.
  • Dexter

    13.09.2024 19:09
    @Pitanje
    Imas kutije za reciklazu baterija u dm-u.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti