Na optužni predlog za smrt Nine u Petrovaradinu se čekalo dve i po godine: Konačno zakazan pretres

Prvo ročište u slučaju saobraćajne nesreće u Petrovaradinu, u kojoj je nastradala dvadesetjednogodišnja Nina Rađenović, zakazano je za ponedeljak, 16. septembar u Osnovnom sudu u Novom Sadu.
Na optužni predlog za smrt Nine u Petrovaradinu se čekalo dve i po godine: Konačno zakazan pretres
Foto: 021.rs
Nina Rađenović je nastradala u saobraćajnoj nesreći 6. juna, u večernjim satima, dok je u Preradovićevoj ulici prelazila kolovoz van pešačkog prelaza. Za izazivanje saobraćajne nesreće tereti se tada P. R, koji je u trenutku nesreće imao 21 godinu.
 
Nakon nesreće, osumnjičenom mladiću nije određen pritvor, a policija je podnela krivičnu prijavu za teško krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za šta je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Kako se sve dešavalo tokom leta, nedeljama nije bilo saslušanja osumnjičenog, a porodica je dovodila u sumnju i samu istragu. Sve je kulminiralo protestima u Petrovaradinu. 
Nakon dve nedelje od prvih protesta, tužilaštvo je predložilo pritvor za P. R, ali je Osnovni sud odbio taj predlog. 
 
Kako navode iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu za 021.rs, optužni predlog protiv osumnjičenog podnet je dve i po godine nakon nesreće, odnosno 21. decembra 2023. godine, zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, u vezi sa krivičnim delom ugrožavanje javnog saobraćaja.
U Osnovnom sudu u Novom Sadu navode za 021.rs da je u toku krivični postupak protiv okrivljenog.
 
Navode da je glavni pretres bio zakazan za 4. jun ove godine, ali da nije održan "zbog nepostojanja procesnih uslova za održavanje glavnog pretresa".
 
Dodaju da je kao novi datum za održavanje pretresa određen ponedeljak, 16. septembar, u devet časova
 
Podsetimo, porodica i prijatelji nastradale Nine Rađenović su nedeljama nakon saobraćajne nesreće organizovali proteste u Petrovaradinu i ispred zgrade suda, nezadovoljni načinom na koji se sprovodi istraga i sa zahtevom da se osumnjičeni pritvori.
 
Na jednom od protesta došlo je i do incidenta, kada je grupa okupljenih opkolila automobil tužiteljke. Povodom ovog događaja reagovalo je Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, koji su događaj okarakterisali kao linčovanje, navodeći da njihova koleginica nije dobila policijsku zaštitu, iako su se pripadnici MUP-a nalazili u blizini. 
Dva meseca od prestanka niza protesta usledio je poziv Zorici Rađenović, majci nastradale devojke, na saslušanje povodom "nasilničkog ponašanja na javnom skupu".
 
Nakon toga, kako je u porodici nastradale devojke nezvanično rečeno za 021.rs, nisu imali nikakve informacije ni o istražnom postupku, ni o tome da li je krenuo sudski postupak protiv optuženog.
  • Građanin

    14.09.2024 13:29
    Automatski saobraćajni prelaz je postavljen, postavljena je metalna ograda, oni i dalje prelaze put bez ikakvoga troška savesti, oni uživaju u tome, treba to SNIMATI, pa puštati na televiziji kao kratki video...
  • Nd

    14.09.2024 06:15
    Ns
    Toliko su im vazni ljudski zivoti.Rak rana naseg drustva.
  • BGD 011

    13.09.2024 17:39
    Nema pravde u Srbiji za sve
    A za sta prima platu vasa sugradjanka Zagorka Dolovac drage Novosadjanke i Novosadjani?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti