Grad planira deponiju u blizini kuća

Gradske vlasti stavile su na uvid javnosti detaljni Plan regulacije buduće regionalne deponije na Klisi, a njegovo usvajanje moguće je već na sledećoj sednici Skupštine grada.
Gradske vlasti stavile su na uvid javnosti detaljni Plan regulacije buduće regionalne deponije na Klisi, a njegovo usvajanje moguće je već na sledećoj sednici Skupštine grada.

Jedan od predstavnika građana koji smatraju da bi bili ugroženi izgradnjom deponije, Aleksandar Nikolić, kaže da su Nemanovci od sadašnje gradske deponije udaljeni 600 metara, a da bi se realizacijom plana aktuelnih gradskih vlasti, smeće bacalo na svega 100 metara od kuća. On upozorava da se planirana regionalna deponija nalazi na trasi dalekovoda, te da se površina koja bi mogla da se koristiti za odlaganje smeća, zbog zaštitnog pojasa ispod dalekovoda, znatno smanjuje.

"Zamislite šta bi se desilo kada bi se deponija sa metanom, koji se nalazi ispod smeća, upalila i ugrozila dalekovod", kaže Nikolić.  

Planirana regionalna deponija se ne nalazi na više od dva kilometra od pivare, što je samo jedna od zakonskih prepreka, kaže profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta i funkcionerka Demokratske stranke Srbije, Ružica Igić. Ona upozorava da je plan gradskih vlasti u suprotnosti i sa Studijom o regionalnim deponijama koju je usvojila Skupština Vojvodine, ali da je za građane opasna i postojeća gradska deponija.

"U studiji procene uticaja na životnu sredinu stoji da je sadašnja deponija kontinuirano četiri metra u vodi, da je povremeno šest metara u vodi i da se pri niskom vodostaju Dunava ta voda od deponije sliva prema izvorištu pijaće vode "Ratno ostrvo", koje je četiri kilometra udaljeno od deponije", kaže Ružica Igić.  

Planom izgradnje regionalne deponije faktički je predviđeno da se postojeća gradska deponija proširi, kako bi na se na nju, osim iz Novog Sada, donosio i otpad iz okolnih opština. Nekoliko stotina građana već se peticijom usprotivilo ovom planu gradskih vlasti, a potpise sakuplja i Demokratska stranka Srbije. Po završetku prikupljanja potpisa, peticija će biti upućena gradonačelniku Igoru Pavličiću, kako bi se odustalo od proširenja gradske deponije, odnosno kako bi regionalna deponija dobila neko drugo mesto. (D.S.)

  • Justicija

    14.02.2012 12:56
    Opa pocela otimacina oko djubreta i monopola na isti..... zanimljivo...
    AL isti ti ce biti rekilirani na izborima...
    Nemojte se jediti vi koji cete biti blizu toga
    imacete most lepi pesacki kod Ribarca
  • Major

    14.02.2012 07:11
    Deponija
    Naravno da se sve reciklira, ali je poenta u tome da neko hoce sada da preda ceo posao privatnicima.
    A taj neko se odaziva na ime "Di su nassi novci"...
  • Ljuska bez kikirikija

    13.02.2012 22:08
    Zaludjuju se oni obecanjima... a znaju i sami da dok to dodje na red nece biti ni blizu vlasti a kamoli na istoj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti