Svečano otvoren Tamburica fest

Tamburica fest je večeras svečano otvoren, a otvorila ga je predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković.
Svečano otvoren Tamburica fest
Foto: Pokrajinska vlada
Ona je istakla da je tamburica, jedan od najstarijih žičanih instrumenata, među najupečatljivijim delovima naše muzičke tradicije i kulturnog identiteta.
 
Dodala je da o značaju tamburice govori i to što je tamburaška praksa 2021. godine upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.
 
Gojkovićeva je navela da su manifestacije poput ove važne, jer spajaju nasleđe sa savremenim stvaralaštvom, čineći tako tradiciju i običaje i "živim" i vidljivim i dajući im aktivnu ulogu u nastanku novih umetničkih dela.
Na ceremoniji otvaranja nastupili su Gradski tamburaški orkestar "Branko Radičević" iz Rume i mešoviti hor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada.
 
Nakon toga je usledila "Tamburaška mondovizija" - izbor najlepše nove pesme i takmičenje vokalnih solista iz 14 zemalja.
 
Usledio je koncert vokalne solistkinje Bojane Srdanović i Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine i, za kraj druge večeri festivala, koncert Željka Samardžića.
Tamburica fest je praktično počeo u četvrtak uveče "fijakerijadom", vožnjom fijakera sa tamburašima i folklorašima, a zatim revijalnim nastupima na Trgu slobode.
 
U subotu, 14. septembra, na Trgu slobode posetioce očekuje najpre nastup Subotičkog tamburaškog orkestra, a zatim tradicionalno takmičenje tamburaških sastava iz šest zemalja.
 
Nakon toga sledi koncert novosadskog benda "Apsolutno romantično" i koncert grupe "Crvena jabuka".
 
Završni festivalski dan, u nedelju, 15. septembra, obeležiće osmi Kongres Svetske tamburaške asocijacije u Kulturnom centru Novog Sada, na kojem će biti predočeno 11 novih naučnh radova u oblasti tamburaške prakse.
  • Џука

    14.09.2024 11:22
    Ако је тамбурица фест треба да буде и такмичење у свирању тамбурице ,ово је било у певању ,пример ради на такмичењу из хармонике да Кемиш не свира само Зорица да пева ,зато је и било тако посећено ,не због времена него због незнања организатора , па да привуку грађане довели Жељка Самарџића познатог тамбураша
  • cekajuci ravanelija

    14.09.2024 00:21
    u oktobru bice u novembru
    u novembru bice u decembru?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti