NSBI: Kontrola osvetljenosti bicikala umesto nametanja nošenja prsluka

Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) je objavila da je njeno istraživanje ukazalo na potrebu da se unapredi svest biciklista o važnosti osvetljenosti i poboljša dostupnost svetlosne opreme.
NSBI: Kontrola osvetljenosti bicikala umesto nametanja nošenja prsluka
Foto: Pixabay
Novosadska biciklistička inicijativa navodi da ne podržava ideju MUP-a da uvede obavezne reflektujuće prsluke za bicikliste, a umesto toga traži kontrolu poštovanja postojeće zakonske obaveze korišćenja prednjeg i zadnjeg svetla na biciklu i dostupnost osnovne opreme za bicikle, poput katadioptera.
 
Istraživanje NSBI je pokazalo da 34 odsto biciklista u Novom Sadu noću uopšte ne koristi svetla na biciklu što direktno utiče na njihovu vidljivost i bezbednost.
Samo oko 43 odsto bicikala je pravilno osvetljeno, oko 12 odsto ima samo prednje belo svetlo, oko 10 odsto ima samo zadnje crveno svetlo, dok oko 1 odsto ima pogrešno postavljena, pomešana svetla na biciklu, navodi NSBI.
 
Ideja MUP-a da nametne obavezne reflektujuće prsluke za bicikliste, po mišljenju NSBI, nije adekvatno rešenje za dugoročno unapređenje bezbednosti biciklista u saobraćaju.
"Osvetljenost bicikala koja je zakonom propisana treba da bude prioritet, jer je to osnovni način da biciklisti budu vidljivi za druge učesnike u saobraćaju, pre svega vozače automobila", navodi se u saopštenju.
 
Po podacima koje je Inicijativa dobila od saobraćajne policije u Novom Sadu, ove godine je do 19. jula izdato svega 25 prekršajnih prijava zbog neposedovanja svetla na biciklu u vreme smanjene vidljivosti i noću.
 
"Ovaj podatak nam jasno ukazuje da ne postoji sistemska podrška za edukovanje građana, niti postoji adekvatna kontrola kršenja Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima", ukazuje NSBI.
  • Vlada

    17.09.2024 12:00
    @StevaDžo

    Ako ovako maternji jezik znaš mogu samo da zamislim koliko ti je u Nemačkoj teško da se uklopiš.
  • StevaDžo

    17.09.2024 10:29
    E moji "biciklisti"
    Ovde je svaki komentar suvišan. Koliko pametnjakovića pa nam zato tako dobro ide. U petom razredu OŠ smo polagali ispit za vožnju bicikla i dobili papirnatu dozvolu. Pre više od 50 godina. U nemačku bre kod policije ne prolaze "kineska svetla" za bicikle npr. Kacige i prsluci se i nose i ne nose. U glavnom se nose.Roditelji od malih nogu (mali dečiji bicikl bez pedala zakačen za veliki koji vozi jedan od roditelja) uče decu ponašanju u saobraćaju. Ovde kod nas u zabavnom parku mala deca voze bicikl bez pedala....uz obaveznu kacigu..... Tako da "novosađani" niste najpametniji na svetu. Poz iz Bayerna.
  • Simbad

    16.09.2024 12:24
    Prevozno sredstvo
    Vozim bajs po gradu kao prevozno sredstvo jer volim, lakse mi je, jeftinije... Dosta se krećem, znači 1 auto manje na ulici u gradu dosta km i mislim da je to u redu. Prsluk je nešto krajnje destimulisuce i lagano cu se prebaciti u auto kao i vecina, klima i polako. Presvuceni radikali kao i kad nisu bili presvuceni znaju samo da smisljaju namete, sankcije, obaveze bez sustinskog resenja. Svetla na bajsu se vide iz aviona bukvalno pa draga policijo ako vas zanima bezbednost a vi to kontrolisite i resen problem. Nemojte da nas skidate sa alternativnih prevoznih sredstava. Trotineti su na pola nestali sa vasim merama a mnogo manje problema u svakom smislu u gradu pravi 20 trotineta nego 1 auto. Zanima me samo sta kazu ovi sto su platili nalepnicu, je li im trotinet bezbedniji sad, cuva li ih nalepnica? Cisto zaludjivanje i zavitlavanje naroda. Nesposobni partijski poslusnici vode ovu tvorevinu a rezultati se vide na svakom koraku. Ostavite nam bar bajseve posto ste sve ostalo oskrnavili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti