Stanarima Tanurdžićeve palate plafoni prokišnjavaju zbog izgradnje garaže

Stanari Tanurdžićeve palate dostavili su redakciji N1 snimke na kojima se vidi da zdanje prokišnjava kroz pukotine koje su nastale zbog iskopavanja podzemne garaže u Ulici Modene.
Stanarima Tanurdžićeve palate plafoni prokišnjavaju zbog izgradnje garaže
Foto: Screenshot (N1)
Na snimku koji je objavio N1 se vidi pukotina na plafonu na petom spratu zgrade, za koju stanari kažu da se pojavila još u proleće 2023. godine i koja se prema svedočenju stanara od tada širi.
 
Oštećenja na zgradi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, u vidu pukotina na zidovima hodnika, na plafonu i u stanovima, pojavila su se posle početka izgradnje podzemne garaže, koja se gradi na samo nekoliko metara od ovog zdanja. U pitanju je podzemni objekat na tri nivoa, za čije potrebe je iskopana jama duboka 17 metara.
Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada su konstatovali još u novembru 2023. da su oštećenja nastala na Tanurdžićevoj palati zbog kopanja garaže uvećana i zaključili da je nakon završetka radova neophodno sagledati svu štetu nastalu za vreme izgradnje i uraditi projekat sanacije.
 
Koncesionar je obećao saniranje štete još posle prvih žalbi stanara i naveo je da će sve biti popravljeno o trošku izvođača radova.
Zbog izgradnje druge podzemne garaže istog koncesionara, 2022. godine pojavila su se oštećenja i na zgradi Banovine, koja su naknadno sanirana.
 
Iz Društva arhitekata Novog Sada više puta su doveli u pitanje sanaciju kao rešenje za rekonstrukciju starih objekata od velikog kulturnog i istorijskog značaja i poručivali da je šteta mogla da spreči još prilikom projektovanja.
  • Bojan

    16.09.2024 14:38
    @Dejan sa Štranda

    Jel ti babo ikad legalizovao kuću ili još živite na divlje, Dejane sa sela?
  • Vladan

    16.09.2024 14:02
    @Dejan sa Štranda
    Na prvom mestu te priče o otkupu stanova za 100 maraka uglavnom postoje samo u glavama vas propaliteta koji ne znate kako drugačije da objasnite zašto drugi nešto imaju a vi nemate. Međutim čak i da je sve to tačno, od tih mističnih vremena dodela stanova većina nekretnina je promenila vlasnika i to zavidno i neuko lupetanje ima podjednako smisla kao i prizivanje zla rendom stanarima bilo koje zgrade u gradu zato što je lik koji je izgradio svojevremeno bio recimo lopov i hohštapler.

    A čak i da je svaki od stanara nekom mističnom magijom dobio svoj stan na lepe oči, država i izvođač radova su ovde odgovorni za svaku štetu i naplatiće im se do poslednjeg dinara, bez obzira na lupetanje pojedinaca koji nemaju inteligenciju, obrazovanje a prilično sam siguran ni adresu u gradu koja bi ih identifikovala kao nekoga koga dotiču teme Novosađana.
  • Dejan sa Štranda

    16.09.2024 12:38
    @Vladan
    Neki su kupili za manje od 100 dm neka im pucaju zidovi,plafonu,temelji...neka postavljaju lavore i neka šire najlone.
    Niko im nije kriv za oštećenja,zgrada je napravljena krajem 30 - tih godina 20 - tog veka,vreme je da nešto ulože u "svoju" imovinu,neka izračunaju koliko dugo bezplatno tu žive i kolika je amortizacija objekta za sve protekle godine.I uprkos ovim sitnim oštećenjima na zgradi,povlašteni stanari,a posle povlašteni kupci otetog su izvanredno prošli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti