Državni sekretar Vatikana posetiće Sremske Karlovce: Planiran veliki događaj

Kardinal Pjetro Parolin, državni sekretar Vatikana, posetiće Sremske Karlovce, gde će biti obeleženo 325 godina od potpisivanja Karlovačkog mira.
Državni sekretar Vatikana posetiće Sremske Karlovce: Planiran veliki događaj
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Tada je uspostavljeno primirje koje se smatra važnim za istoriju cele Evrope jer su njegovim zaključivanjem zaustavljena turska osvajanja i dalji prodor Turaka u Evropu.
 
U svom drugom pohodu na Beč 1683. godine, u ratu koji je iscrpeo većinu evropskih zemalja, Osmanska imperija zaustavljena je potpisima predstavnika Svete lige iz Habsburške Monarhije, Mletačke Republike, Poljske, Papske države i Rusije sa jedne i Turske sa druge, uz prisustvo Engleske i Holandije.
 
"Među najznačajnijima je u novijoj istoriji, gde su se kreirale granice mnogih zemalja, gde je gotovo potpuno zaustavljen nalet Turaka na Zapad, jer posle više nisu napredovali prema Zapadu", rekao je za RTS prečasni Matej Perić, rektor Kapele Gospe od Mira.
Perić je rekao da je interesantano i značajano da su tada ljudi smogli snage da poštuju drugoga i da pronađu mir.
 
Kao neutralan teren na granici izabrani su Sremski Karlovci. Na tom mestu je za pregovore 1699. godine prvo izgrađena drvena brvnara, koja je kasnije pretvorena u kapelu.
 
Monsinjor Josip Ivešić, generalni vikar Srijemske biskupije, kaže da je kapela imala četiri ulaza kako bi svako na svoj ulaz ušao, da se ne bi niko osetio manje vrednim.
 
"Ono što je važno spomenuti, tako barem tradicija kaže, da je prvi put upotrebljen okrugli sto za potpisivanje, kako opet neko ne bi imao prvenstvo za stolom", navodi Ivešević.
Jedan od simbola Sremskih Karlovaca izgrađen je tek 1817. godine, kada je brvnaru zamenila Kapela Gospe od Mira, koja je proglašena za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju. Godišnje je poseti oko 15.000 ljudi, a najveći broj je iz Turske.
 
Rektor Kapele Gospe od Mira Matej Perić kaže da tuske turiste najviše zanimaju turska vrata.
 
"To su vrata iza oltara oko kojih je nastala jedna legenda. Iza tih vrata je bila sakristija, mesto gde se sveštenici oblače za misu, pa je nastala legenda kako su ta vrata zazidana kako se Turci nikada ne bi vratili. Zanima ih jel to istina, onda im mi objasnimo da nikada nisu bila zazidana i da su uvek dobrodošli, kao i svi drugi", rekao je on.
Pripreme za svečanost su u toku, a uz najviše državne zvaničnike. Biće prisutni prestavnici zemalja potpisnica mira i svih verskih zajednica među kojima i državni sekretar kardinal Pjetro Parolin koji se nalazi u zvaničnoj poseti Srbije.
 
Monsinjor Josip Ivešić ističe simobiliku događaja.
 
"Mi nekako želimo, da na jedan simboličan način zajedno da sednemo za sto, i da pošaljemo jednu poruku, jedan zajednički apel", reko je monsinjor.
 
Najavljuje da će na kraju događaja biti pročitana zajednička poruka mira, a simbolično će biti posađeno i drvo masline.
  • Jelena

    19.09.2024 11:17
    Lep događaj
    Baš lepo.
  • Suzana

    18.09.2024 21:49
    Ne dajte im NIŠTA
    Šta će on u Sremskim Karlovcima?! Stalno se motaju oko arhive posebno u Sremskim Karlovcima!
    Jeretici!
  • Gavrilo

    18.09.2024 18:42
    U to vreme su nasi pretci - Juzni Sloveni - bili podeljeni. Jedni su se borili u turskoj vojsci, drugi u austrijskoj. Medjusobno su se satirali za racun tudjih imperija. Toga nije bilo u vreme prve i druge Jugoslavije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti