Obeležene dve decenije rada Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova

Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova obeležio je dve decenije postojanja.
Obeležene dve decenije rada Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova
Foto: 021.rs
Obeležavanju dve decenije rada prisustvovali su predsednik Skupštine Vojvodine Balint Juhas, potpredsednik Vlade Vojvodine Robert Otot, te pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović.
 
Na događaju je prikazan film o Zavodu za ravnopravnost polova i postignućima ove ustanove u dve decenije postojanja.
Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Ivana Krsmanović istakla je da su najveći uspeh Zavoda korisnice i saradnice programa sa kojima zajedno grade svet u kojem su žene poštovane, podržavane i imaju jednake mogućnosti.
 
Dodaje da Zavod predstavlja stručno telo s ciljem da promoviše rodnu ravnopravnost i pravljenje preporuka kako bi rodne perspektive bile uključene u sve politike, sve mere i programe Pokrajinske vlade.
 
"U prethodnih 20 godina, uz pomoć Pokrajinske vlade, Zavod je dodelio oko 565 miliona dinara kao pomoć svojim korisnicama", kazala je Krsmanović. 
Predsednik Skupštine Vojvodine Balint Juhas rekao je da su ženska prava ljudska prava i da su ljudska prava uvek i bez izuzetka ženska prava.
 
"Pravo na izbor i autonomija je temelj slobodne ličnosti koja ima pravo da kaže - ja sam svoj vlastiti izbor".
 
On dodaje da je Vojvodina bila preteča u izgradnji rodne demokratije i to dokazuje izbor zamenice Pokrajinskog ombudsmana za rodnu ravnopravnost krajem 2003. godine i donošenje strategije za zaštitu od nasilja, odnosno rodno zasnovanog nasilja u Vojvodini.
 
    
 
Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović ukazala je na dobru saradnju Pokrajinske vlade i Zavoda, koja je pretočena u značajan niz uspešno realizovanih projekata i mera. 
 
"Rodna ravnopravnost nije samo osnovno ljudsko pravo. Smanjenje rodne nejednakosti ima širok spektar pozitivnih efekata kao što su viša stopa rasta BDP-a i zaposlenosti, zdravija deca, povećana produktivnost rada", napominje Pokrajinska sekretarka za finansije.

Jovanović je istakla i značaj uvođenja rodnog budžetiranja, kao stvaranja preduslova za realizaciju mera koje doprinose rodnoj ravnopravnosti. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti