Dunav u Novom Sadu 405 centimetara, vrh talasa u petak

Vodostaj Dunava u Novom Sadu u četiri sata jutros bio je 405 centimetara i pik talasa će biti 27. septembra, sedam dana nakon Budimpešte, rekao je Božidar Beloš iz JVP "Vode Vojvodine".
Dunav u Novom Sadu 405 centimetara, vrh talasa u petak
Foto: 021.rs (arhiva)
On je objasnio da je ovaj vodostaj 45 cm ispod granice za proglašavanje redovne odbrane koja važi za sremsku stranu.
 
"Sremska strana je niža i ima objekte koji su izgrađeni sa nižom kotom nego novosadska strana. Za novosadsku stranu je granica 550", rekao je Beloš.
Navodi da će Novi Sad ostati između opsega redovne i vanredne odbrane.
 
"Otkad je talas ušao značajnije kod Bezdana, počelo je širenje u Kopački rit. Ovo leto je bilo jedno od najsušnijih, tako da je sigurno došlo do isušivanja rukavaca i ostalog prostora. Efekat punjenja Kopačkog rita je usporio porast vodostaja na 20 centimetara dnevno", objasnio je Beloš.
Prema njegovim rečima, usporavanje tendencije porasta Dunava sa 40 na 20 centimetara dnevno značajno je da se ne bi ponovile slike iz Evrope.
 
JVP "Vode Vojvodine" je u toku nedelje organizovalo sastanak sa predsednicima opština koje se naslanjaju na Dunav, sa ciljem da se utanače metode prevencije od poplava.
 
Proglašavanje redovne odbrane do Bezdana do Slankamena, intenzivno osmatranje na terenu, svakodnevna izrada biltena o svemu i dostavljanje na 40 adresa, od Sektora za vanredne situacije do Pokrajinske vlade, da bi bili upoznati sa situacijom na terenu, sve je to prevencija, naveo je Beloš.
 
Dodao je da je ovo treći povišeni vodostaj ove godine, prvi je bio za Novu godinu, a drugi u junu kada je vodostaj bio 562 centimetra.
  • DunavMan

    22.09.2024 14:28
    Pesta kaze da nece preci 5 metara kod Novog Sada.
  • Realista

    22.09.2024 11:49
    rođeni pod srećnom zvezdom?
    To znači da ćemo opet imati sreće? Nebeski narod, nema šta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti