VIDEO Studenti na kratko blokirali ulaz u Rektorat u Novom Sadu: Usledio novi incident

Studenti iz neformalne grupe STAV napadnuti su rano jutros ispred zgrade Rektorata u Novom Sadu.
VIDEO Studenti na kratko blokirali ulaz u Rektorat u Novom Sadu: Usledio novi incident
Foto: 021.rs
Oko 8 časova trebalo bi da počnu izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, a studenti STAV-a trenutno blokiraju ulaz u Rektorat i ne daju nikome da uđe i glasa. U jednom momentu je izašao član obezbeđenja i okupljenima rekao da, ukoliko žele da uđu i glasaju, izvade indekse i da slobodno mogu da uđu. 
 
Potom su iznutra osobe gurnule vrata na devojke koje su se nalazile ispred. Policija nije reagovala niti intervenisala, samo stoji pored. Kako saznaje 021, policija kaže da ne može da uđe u zgradu Rektorata bez poziva rektora i poziva se na autonomiju Univerziteta. 
 
Savez studenata Filozofskog fakulteta objavio je na svojoj Instagram stranici da su izbori za parlament počeli i da su neki studenti glasali.
 
Studenti iz grupe STAV okupili su se rano jutros ispred Rektorata kako bi ponovo sprečili glasanje.  
 
Međutim, oko 5.30 časova bačena je neka vrsta eksplozivne naprave, čija je eksplozija odjeknula širom centra Novog Sada. 
 
 
Ispred zgrade se nalazi grupa muškaraca obučena u crno i ne pušta studente da uđu u Rektorat. 
 
 
Policija je na licu mesta, dok je studentima Mili Pajić i Srđanu Đuriću ukazana hitna pomoć na licu mesta, a potom su prevezeni u Urgentni centar. 
Dvojica mladića su u međuvremenu stala prekoputa Rektorata i raširila transparent "Ustaški STAV". Kako kažu studenti, oni su držali transparent i snimali okupljene, a policija koja je prisutna sve je samo ignorisala.
 
"Direktno legitimizuju fizičko nasilje, koje može da se desi, odnosno koje se već desilo. Još je fascinantnije to što je ovde šest pripadnika policije koji ne reaguju, ignorišu ih. Policija ne reaguje iako smo joj rekli da nas time direktno targetiraju", rekao je za 021.rs student Dejan Bagarić.
 
 
Podsetimo da su studenti STAV-a letos blokirali Rektorat, kako bi sprečili održavanje izbora, jer smatraju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi. Tokom dvonedeljnog protesta studenti su na zgradu Rektorata okačili transparente kojima su kritikovali rektora Dejana Madića, a moto blokade je glasio "Jedna lista nije izbor".
 
STAV je do sada tri puta blokirao održavanje izbora u zgradi Filozofskog fakulteta i podneo disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića - zbog fizičkog nasilja.
 
 
Aleksandar Gajić takođe je fizički nasrtao na kolege tokom blokade izbora.
 
Pokret slobodnih građana je ranije saopštio da su Macak i Gajić u međuvremenu zaposleni u Skupštini Vojvodine, što je novinarima potvrđeno u toj instituciji.
  • @Mene zanima

    23.09.2024 11:45
    Tišina tamo
    Nisi ti, dušice, ništa studirala, tako masno možeš da slažeš u svojoj zabiti. Da jesi, znala bi da posle znaka interpunkcije ide razmak.
    Nemaš ti šta da kažeš.
    Raus.
  • Mene zanima

    23.09.2024 11:16
    Filozofski fakultet
    Mene zanima samo jedna stvar,dali ovi studenti nešto polažu. ..sada je septembarski ispitni rok ...studenti treba da uče i polažu ispite.Kako imaju vremena za ovakve gluposti?Ovo je sramota za Univerzitet!Ovde su se studenti pretvorili u političare...nažalost!Kada sam studirala...samo me je zanimalo učenje i da položim ispite na vreme.Nismo vodili politiku Univerziteta...naše je bilo da poštujemo sva pravila!
  • Jugoslav

    23.09.2024 11:12
    @Nana
    Nabij Bolonju i kvislinšku saradnju sa EU tamo gde sunce ne sija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti