Centar za demokratiju: Napadi na studente u Novom Sadu podsećaju na fašizaciju u društvu

Fondacija Centar za demokratiju zatražila je danas hitnu reakciju nadležnih institucija na napad maskiranih osoba na studente Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i članove neformalne grupe STAV.
Centar za demokratiju: Napadi na studente u Novom Sadu podsećaju na fašizaciju u društvu
Foto: 021.rs
U saopštenju su upozorili da se napadi na aktiviste civilnog društva "mesecima umnožavaju, ozbiljno ugrožavaju njihova prava i sve više podsećaju na fašizaciju u društvu koja zahteva adekvatnu reakciju nadležnih institucija".
"Podsećamo da su učešće u izbornim procesima i sloboda izražavanja i mirnog okupljanja osnovne vrednosti demokratije. Kroz aktivno učešće mladih u procesima donošenja odluka i slobodu civilnog društva da ukazuje na nepravilnosti, jačamo temelje demokratskog društva. U skladu s tim, zahtevamo hitan odgovor nadležnih institucija, procesuiranje počinilaca, kao i osudu nasilja i zaštitu prava na slobodu izražavanja svih građana i građanki", stoji u saopštenju Centra za demokratiju.
Dvoje studenata iz neformalne grupe STAV jutros je povređeno kada je grupa od tridesetak u crno obučenih mladića, sa maskama na licu, nasrnula na njih i bacila eksplozivnu napravu.
 
Studenti iz grupe STAV su do sada u više navrata sprečili održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, jer zahtevaju da na tim izborima ne može da bude samo jedna izborna lista, ona koju kandiduje Saavez studenata tog fakulteta.
  • Jova

    23.09.2024 18:52
    Svakako smo unisteni
    Srbija je na zalost sada nacisticka drzava i nacizam je ono sto pokrece ovu vlast. Uskoro ce svi neistomisljenici biti progonjeni iz drzave ili ce se uvesti koncentracioni logori za sve koji ne podrzavaju vlast. Drzava sprovodi pogrom srba iz srbije i zbog toga se drzava prazni sada mnogo brze nego pre uvodjenja diktature od strane SNS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti