Razmatrane primedbe na plan rušenja dela Spensa: O uklanjanju tek izgrađenog bazena, hotelu...

Usvojene su dve primedbe na plan rekonstrukcije Spensa, a iz Društva arhitekata Novog Sada i odbornik Miran Pogačar zamerili su zbog načina na koji se Komisija za planove bavila ovim pitanjem.
Razmatrane primedbe na plan rušenja dela Spensa: O uklanjanju tek izgrađenog bazena, hotelu...
Foto: 021.rs
Komisija za planove delimično je usvojila dve primedbe na plan rekonstrukcije Spensa koje se odnose na imenovanje parka i parkiranje električnih vozila i bicikala.
 
Međutim, jedna primedba navodno nije stigla na adresu komisije, pa su reagovali iz Društva arhitekata Novog Sada.
Kako su izneli na sednici, u primedbi su se žalili da delovi nacrta rekonstrukcije Spensa nisu u skladu sa urbanističkim planom grada, da je nezakonita primena skraćenog postupka donošenja i istakli su "da je javnost uskraćena za saznanja o važećoj urbanističkoj dokumentaciji vezanoj za urbanističku sredinu".
 
Iz Komisije su rekli da ukoliko je stigla primedba, održaće se još jedna sednica na kojoj će se razmatrati taj prigovor.
Podnete dve primedbe koje se tiču prve tačke dnevnog reda delom su usvojene. Prva potiče od Asocijacije sportskih veterana Novog Sada, dok je drugu podnela Novosadska biciklistička inicijativa.
 
Sugestija Asocijacije sportskih legendi bila je da se pojedini otvoreni javni prostori koji se nalaze uz Spens nazovu po znamenitim sportistima Novog Sada i da se park nazove Olimpijski park. Primedba je prihvaćena.
 
Sedam sugestija Novosadske biciklističke inicijative su delimično usvojene. Prva sugestija se tiče uvođenja biciklističke staze u Sutjeskoj ulici. Druga se odnosi na izgradnju spratne garaže za parkiranje bicikala na Spensu. Treći predlog se odnosi na pronalaženje lokacije za bezbedno parkiranje i punjenje lakih električnih vozila. Iz inicijative su sugerisali da se ukloni što veći broj uličnih parkinga i da se uspostavi pešačka zona u kompleksu. Predložili su i postavljanje solarnih panela na Spens. U sugestijama se pominje i pravljenje autonomne mreže za zalivanje u kompleksu Spensa kao i formiranje žive ograde na južnom obodu parkovske površine. Prve četiri primedbe su prihvaćene uz obrazloženja, dok su poslednje tri odbačene kao neosnovane ili kao već predviđene planom.
 
Na obrađivanje prigovora koje se tiču rekonstrukcije Spensa reagovao je odbornik u Skupštini Novog Sada Miran Pogačar.
 
Rekao je kako su iz Komisije samo pretrčali preko prve tačke dnevnog reda koja se tiče Spensa.
 
"Nisam ni primetio da ste zatvorili tačku", rekao je Komisiji Miran Pogačar.
 
Iz komisije su rekli da odbornik po poslovniku ne učestvuje u javnoj sednici, jer se radi po primedbama i tačkama dnevnog reda kako je propisano pravilima.
 
"Imate pravo da podnesete primedbu na svaki plan, na svaku tačku i onda možemo da raspravljamo o tome", odgovorio je predsednik Komisije za planove Radonja Dabetić.
 
Dodao je da odbornik ima pravo da učestvuje u raspravi u Skupštini, ali ne na javnoj sednici.
 
Miran Pogačar kaže za 021.rs da Komisiju osniva Skupština grada i da svaki odbornik ima pravo da se obrati Komisiji.
 
"Oni meni to nisu dozvolili, jer su pitanja osetljiva. Spens je ozbiljno i važno pitanje za Novi Sad", kaže Pogačar.
 
On je postavio pitanje zbog čega je najavljeno rušenje bazena, jer, kako ističe Pogačar, na Spensu je najveći i najkorišćeniji bazen. 
 
"Ovo bi imalo smisla ukoliko bi se napravilo više bazena kao što se navodno planira. Na primer, na Novom naselju mi smo zagovarali kao Građanski pokret Bravo da tamo bude bazen, tamo je dvadeset godina već planiran, ali ne gradi se. Druga bi bila priča da imamo više bazena", objašnjava Pogačar za 021.rs.
 
On se osvrnuo i na pitanje zelenih površina na delu kod stadiona "Krađrođe" kao i to što se planira hotel.
 
"Planira se ogroman hotel tik uz Spens. Pitao sam ko će taj hotel da pravi, čiji je to hotel? On će verovatno dosta prihodovati, jer je u pitanju super lokacija. Pritom, zgrada će biti ogromna i zaklanjaće pogled na Spens", kaže Pogačar.
 
Pogačar je pomenuo nedostatak odgovora na pomenuta pitanja, pre svega predsednika Komisije za planove Radonje Dabetića.
 
"Oni žele da ćute o ovome. Kada je bila javna rasprava, oni su je održali u mesnoj zajednici za vreme trajanja sednice Skupštine grada kako mi ne bismo mogli da dođemo na javnu raspravu. Sprovode samo svoje namere i namere nalagodavaca, odnosno investitora koji će dobiti hotel, a mi se pitamo ko je to", kaže Pogačar.
Podsećamo, planira se rekonstrukcija Spensa sa okolinom, kako bi postao energetski efikasniji, a predviđa se i rušenje delova objekta i gradnja novih delova, garaža, kao i izgradnja hotela od 16 spratova.
 
Više o tome možete da pročitate OVDE.
  • Bljuc

    26.09.2024 21:01
    Hteo je Vučić da ga ruši još pre par godina. Namerno pišem "Vučić", a ne SNS jer je sad već iluzorno i pomišljati da se upravni odbor stranke pita za išta. Tad smo se uzjogunili, pa je odustao, ali bilo je jasno da je rešio da ga sravni pošto-poto. Pa, ne mogu se valjda braca & ekipa ugrađivati u gubitaško preduzeće. Kako već to biva, preinačio je "rušenje" u "rekonstrukciju", ali cilj je isti. Sad ovi njegovi mu*održi palamude o nekom urbanističkom planu, a kad treba podići Galensovu zgradurinu, onda se ne zamajavaju tim tričarijama. Posledice: ubili Novi Sad, parking ne postoji, saobraćaj nepodnošljiv... Izbušili centar kako bi se njihova ekipa za izglasavanje zla u vladi Vojvodine (pardon: pokrajinskoj vladi. Ime Vojvodine mora se dezavuisati dok ne iščezne) imala gde da uglavi džipove i ine tenkove kojima kopenzuju za zna-se-već-šta.
  • Janko

    26.09.2024 17:51
    Spens ce na dobos da ode
    Ko nam je kriv sto se vise ne borimo, samo cekaju da ga prodaju nekom svom jaranu.
    sto bi zaradijo grad kad moze i zemo.
  • Sima poštar

    26.09.2024 17:32
    Meni je najveci hit sto je drustvo arhitekata novog sada poslalo primedbu ali na pogresan email.
    Top

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.