Uprava Filozofskog fakulteta odbacila prijavu protiv nasilnika koji su ih tukli i šamarali

Uprava Filozofskog fakulteta u Novom Sadu odbacila je disciplinsku prijavu studenata iz organizacije STAV protiv onih koji su ih šamarali i tukli na izborima za Studentski parlament tog fakulteta.
Uprava Filozofskog fakulteta odbacila prijavu protiv nasilnika koji su ih tukli i šamarali
Foto: Beta, N1, 021.rs
Studenti iz neformalne grupe STAV su pokazali rešenje koje je potpisala dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš, u kojem se navodi da je disciplinska prijava odbačena jer je "neuredna", pošto nije podneta po odgovarajućem pravilniku.
 
Studenti su najavili da će podneti žalbu na tu odluku.
Disciplinske prijave podneli su aktivisti grupe STAV Mila Pajić i Lazar Dinić.
 
Mila Pajić je prijavu podnela protiv predsednice Studentskog parlamenta Ivane Macak, koja ju je ošamarila prlikom izbora za Studentski parlament 21. maja ove godine.
Lazar Dinić je disciplinsku prijavu podneo protiv člana izborne komisije Aleksandra M. Gajića, koji je istog dana fizički nasrnuo na njega na istom mestu.
 
Studenti iz STAV-a su u više navrata blokirali održavanje izbora za Studentski parlament, uz zahtev da se omogući da na tim izborima učestvuje još jedna lista, a ne samo lista Saveza studenata Filozofskog fakulteta.
 
Medijima je potvrđeno da su Ivana Macak i Aleksandar M. Gajić posle nasilja koje su sproveli na Filozofskom fakultetu zaposleni u skupštini Vojvodine.
 
Ivana Macak je na lokalnim izborima u Novom Sadu 2. juna ove godine bila prva na listi Ruske stranke, koja nije prešla izborni cenzus.
 
Izbori za Studentski parlament ponovljeni su u ponedeljak, 23. septembra, u zgradi Rektorata a studente iz STAV-a su tada napale osobe obučene u crno i sa maskama na licu, a tom prilikom povređeni su Mila Pajić, Anja Pitulić i Srđan Đurić.
 
Student Srđan Đurić najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv direktora Fonda Evropski poslovi Vojvodine Ognjena Dopuđa, koga je optužio da je bio "vođa nasilnika".
 
Snimak tih incidenata objavio je STAV na društvenim mrežama, a napadači su bacili i eksplozivnu napravu na studente iz te neformalne grupe.
 
Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo je istragu povodom dešavanja ispred Rektorata u Novom Sadu.
 
Tužilaštvo je za Danas potvrdilo da je naložilo Policijskoj upravi u Novom Sadu da se utvrde sve činjenice i okolnosti u vezi sa dešavanjima ispred zgrade Rektorata.
 
Tužilaštvo je novosadskoj policiji naložilo da im se dostave svi video zapisi, kao i da se obave razgovori sa svim licima koja imaju neposredna saznanja.
 
Između 30 i 40 maskiranih osoba, koje su se predstavile kao obezbeđenje, fizički je napalo studente i sprečavalo ih da uđu u zgradu Rektorata. Te osobe su sve vreme bile u zgradi i na vratima Rektorata dok su se održavali izbori za Studentski parlament.
 
Studenti iz STAV-a su na vrata Rektorata tada zalepili transparent s natpisom "Huliganski Rektorat".
 
Savez studenata Filozofskog faklulteta objavio je da je proces izbora za Studentski parlament okončan, tako što je 10 studenata glasalo za jedinu ponuđenu listu, uz dva nevažeća glasa.
 
Dodali su da je izborni dan prošao "bez incidenata".
 
Profesor Filozofskog fakulteta Vladimir Mihić rekao je danas za N1 da je taj fakultet u "nekoj vrsti poluopsadnog stanja, još od kraja marta".
 
"Ovo je matrica funkcionisanja, u kojoj, ako ne možete legalno da izaberete predstavnike, onda šaljete batinaše", ocenio je on.
 
Prema njegovim rečima, zabrinjavajući je "muk akademske zajednice" u vezi sa onim što se dogodilo tokom izbora za Studentski parlament.
 
"Dakle, muk i našeg fakulteta i Rektorata koji su preko toga prešli i čini mi se, veoma su zadovoljni jer je konačno ta saga završena i mislim da ignorišu ono što se desilo tog dana", naveo je Mihić.
 
Dodao je da postoji "jedan, mali deo profesora i saradnika fakulteta koji pokušava da fakultet pozove na reakciju, ali bezuspešno".
 
"Zvanična reakcija je možda i to što su, kao neuredne, odbačene prijave protiv studenata koji su pre nekoliko meseci vršili nasilje na izborima", naveo je Mihić.
 
On je rekao da je svaki put kada su se dešavali incidenti na fakultetu, "rektor podržavao nasilnike".
Dodao je da sumnja da će se sada oglasiti rektor Univerziteta u Novom Sadu.
 
"Ako se i oglasi, plašim se da će oglašavanje rektora biti slično kao oglašavanje premijera Srbije koji je za celu stvar optužio studente koji su napadnuti, a ne oni koji su studente napali. Mislim da je što se tiče Rektorata, a plašim se i fakulteta, ova priča u ovom trenutku završena", rekao je Mihić.
  • .

    26.09.2024 22:15
    Podrska studentima!
  • Bivsi student

    26.09.2024 22:08
    Da li je Dopuđ podneo ostavku i zašto ne?
  • Ivana

    26.09.2024 21:18
    Ambahada
    Pa večita dekanica (kojoj su istekli svi mogući i nemogući mandati) očigledno se priprema za neku ambahadu ili bar konzulat, pa nije zgodno donositi pogrešne odluke. Ambahade, ambahade... Ko li je sada sprema za Kinu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.