Rusi i ove godine kupuju stanove po Srbiji: Naročito im interesantni Novi Sad i Subotica

Ruski državljani sve više kupuju stanove u Srbiji i prodaja je ove godine porasla za 10 odsto, prenosi Blumberg Adria.
Rusi i ove godine kupuju stanove po Srbiji: Naročito im interesantni Novi Sad i Subotica
Foto: 021.rs
Ukupna vrednost stanova koje su Rusi kupili u prva dva kvartala je 85 miliona evra, od toga je polovina nekretnina kupljena u Beogradu. Rusi se opredeljuju za Vojvodinu, uglavnom za Novi Sad i Suboticu. 
 
Govoreći o stranim državljanima, šefica Odeljenja za procenu nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda Ivana Štrbac rekla je da u kupovini stanova i generalno u kupovini nepokretnosti u našoj zemlji prednjače ruski državljani i taj trend se nastavlja od prošle godine kada su ruski državljani počeli da kupuju nepokretnosti.
"Dakle, u poslednja dva kvartala primetan je čak i porast broja ruskih državljana koji kupuju nepokretnosti za više od 10 odsto. Međutim, novac, odnosno ukupna količina prometa je malo manja nego u istom periodu prošle godine, a u prva dva kvartala oni su investirali ukupno 85 miliona evra u nepokretnosti u Srbiji. Ono što je jako interesantno je da je njima posebno atraktivan region Vojvodine, a tu se naročito ističu gradovi Novi Sad i Subotica gde se veliki broj njih, čak polovina njih, odlučuje za kupovinu nepokretnosti", navela je ona za Bloomberg Adria.
Dodaje da je Beograd svakako interesantan i tu se kupuje veliki broj stanova. 
 
"Njihova vrednost je mnogo veća, tako da polovina novca koje ruski državljani investiraju u nepokretnosti odlazi u Grad Beograd. Najviše kupuju stanove, kuće i zatim garaže", kaže Štrbac. 
 
Dve i po prosečne neto plate u Srbiji su potrebne da se kupi kvadrat stana, koji je u Beogradu u novogradnji dostigao u proseku 2.000 evra, a kreće se i do 6.000-7.000 evra, zavisi od lokacije. 
  • Jovan Dron

    29.09.2024 11:20
    Čistilište nacionalnih manjina
    Hmmm, ubacivanje i "istočne braće" u sever, tačnije Vojvodinu moglo bi, ako je takva namera režima da pojača pozicije južnog najvećeg naselja i da manipuliše sa Pokrajinom, ali ako Zapad bude odlučio, biće kako on želi, čista manipulacija primenjena metodama Edvarda. Edvarda Bernajsa- Kristalizacija javnog mišljenja, sjajno delo pomenutog autora koji je odavno ovde na snazi.
  • Здравко Т.

    29.09.2024 11:11
    Тек ће куповати

    85 милиона еура ако се подели са 100 хиљада еура просечна цена неког стана у Новом Саду или Београд то је 800 до 1000 продатих станова и кућа за првих шест месеци или статистички грубо 1000 продатих станова за претходних 6 месеци цирка 150 до 200 станова месечно или 5 до 7 станова дневно.

    Није лоше у односу на домаће купце.

    Знате шта је фора ?Не знате. Е те станове које купе Руси након пар месеци понуди на продаји другим Русима на порталима за некретнине у Русији искључиво за 10% до 30% већој цени од купљене цене од српског продавца.

    И онда се деси да Рус препрода стан другом Русу врло често а наши питају"како то цене некретнина не падају а становништво се смањује".

    Растурили су тржиште некретнина али то Вам је економија.Зато их и пустају да долазе .

    Лепо свима.И овима што продају и држави која узима порез и на боравишним дозволама и на порезу од купопродаје и изнајмљивања и на основаним предузећима у банкарским транскакцијама јер ниједан Рус вам неће дати новац за изнајмљивање стана ако пре тога не пријавите у полицијској станици да живи ту.

    За 20,30 година бићемо мањина у сопственој држави а да тога нисмо свесни .Али ћемо зато сви имати пара . Говорићемо Руски поред српског и имати руски пасош поред српског .

  • Roki

    29.09.2024 11:09
    stanovi
    Kako rasprodati ovo sve što hoće da izgrade, a ni staro nisu prodali? Pusti priču da Rusi kupuju ko ludi, i da ostali kupe brže pre njih dok se ne rasproda :)

    A pitanje je gde su Ukrajinci, oni su i dalje u Ukrajni, nisu izbegli i ne kupuju i nema ih nigde po Evropi? Samo Rusa ima svuda i kupuju ko pomahnitali :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti