FOTO, VIDEO: Ispred Banovine "sahranjena" poljoprivreda, poziv na odlazak traktorima u Beograd

Stotinak poljoprivrednika sa devet traktora okupilo se oko podneva po kišovitom vremenu ispred Banovine, na skupu sa kog su poručili da su srpska poljoprivreda i selo na samrti.
FOTO, VIDEO: Ispred Banovine "sahranjena" poljoprivreda, poziv na odlazak traktorima u Beograd
Foto: Beta (Dragan Gojić)
Okupljeni su nosili transparente "Kad seljak opstane i Srbija opstaje - Razumite nas!", "Hoćemo dostojanstveno da živimo od svog rada", "Imamo najmanje subvencije u Evropi", "Tražimo Ministarstvo za poljoprivredu, a ne protiv poljoprivrede"...
 
Događaj je organizovalo više udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine, jer su nezadovoljni, kako su kazali, neispunjenim obećanjima države ali i generalnim stanjem u poljoprivredi.
Na protestu su bili i transparenti "Poljoprivrednici hrane stanovnike Srbije a gladni", "Vlast može da se stidi jer je 10 kilograma pšenice jednako jednoj litri dizela".
 
Poljoprivrednici su najavili da će doći traktorima u Beograd, ukoliko Vlada Srbije ne ispuni obećanja koja im je dala.
 
"Očekujem od vas da proverite instalacije na vašim traktorima, da naduvate dobro gume, da se snađete za jedan rezervoar goriva i da krenemo put Beograda svi zajedno, ukoliko Vlada ne ispuni ono što je obećala", rekao je poljoprivrednik Saša Tomas Ćapi.
 
On je na protestu ocenio da su poljoprivrednici postali socijalna kategorija i dodao da su poljoprivrednici koji traže svoja prava izloženi medijskom linču.
 
Poljoprivrednik iz Šumadije Aleksandar Glišić upitao je kako poljoprivrednici ne mogu da pregovaraju sa resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem, koji, kako je ocenio, "od poljoprivrede i od proizvodnje hrane samo zna da jede".
 
Poljoprivrednik Dejan Rakić rekao je da oni više nemaju vremena da čekaju jer su "propali skroz", a istovremeno u državi nema uopšte sluha, ni kod ministra ni kod premijera.
 
Poljoprivrednici su doneli i nadgrobni krst na kojem piše "Poljoprivreda Srbije", sa godinom smrti "2024", i ukopali ga na travnjak ispred zgrade Pokrajinske vlade.
 
Sa sobom su u kantama poneli i suvu zemlju koju su nasuli oko krsta, a na kantama je pisalo da je reč o zemlji iz Srema, Bačke, Banata, Mačve i Pomoravlja.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

Kako je javio N1, poljoprivrednici su izložili svoje proizvode i besplatno ih delili građanima. Cilj performansa je bio da ukažu građanima na razliku u otkupnoj ceni i ceni koju građani plaćaju u radnjama.
 
 
Foto: Beta (Dragan Gojić)
 
Besplatnim deljenjem proizvoda poljoprivrednici istovremeno žele da se "iskupe" za blokade koje su organizovane prethodnih godina, te da građanima na ovaj način približe probleme sa kojim se suočavaju.
 
Kako javlja reporterka N1, izloženi su čvarci, kobasice, voće, domaći hleb, mleko i mnogi drugi proizvodi i navedene cene po kojima se oni otkupljuju od poljoprivrednika i po kojima ih građani kupuju u marketima. Tako se može videti da je otkupna cena mleka 40 dinara, dok se u marketima litar mleka može kupiti po ceni od 139,99 dinara.
 
Ispred zgrade Banovine su parkirani traktori, ali, prema najavama, blokada danas neće biti.
  • Hattori Hanzo

    29.09.2024 15:09
    Kravlja i svinjska kaka
    ..ma kakvo sahranjivanje, doterajte prikolice pune gnojiva (balege) i istovarite pred Banovinu, a moš i malo tečnog, direkt iz obora.....
  • Dejan

    29.09.2024 15:00
    Dil
    A ovi iz banovine trenutno okrecu neki stejk ili bobaju morske plodove !
  • Novosadjanka

    29.09.2024 14:33
    Trebalo je da se prikljuce protestima zbog Ribnikara prosle godine, da ne odustaju od svojih zahteva i da ne glasaju za SNS. Ali ne, rekli su da njihovi protesti nisu politicki. Gospodo poljoprivrednici, mozda bismo prosle godine zavrsili sa ovom vlascu, da smo bili jedinstveni. Ovako, neka vas opet izlevate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti