Potreban dubok džep za novosadske pijace: Sa ovim cenama svako grožđe je kiselo

Jesen je stigla, a cene na pijacama u Novom Sadu se ne snižavaju.
Potreban dubok džep za novosadske pijace: Sa ovim cenama svako grožđe je kiselo
Foto: 021.rs
Prema poslednjim podacima Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, koji se odnose na jun ove godine, prosečna potrošačka korpa iznosi više od 103.000 dinara, dok je minimalna potrošačka korpa ista kao i mesec pre toga - skoro 53.500 dinara.
 
Cene na pijacama, svakako, mogu parirati onim u marketima.
Boranija je definitivno jedna od najskupljih namirnica na pijacama i košta i do 600 dinara po kilogramu na Ribljoj pijaci. Najjeftinija je na Satelitskoj i Futoškoj, gde joj je cena do 400 dinara, dok na Limanskoj košta oko 450 dinara. U ovu analizu nije ubrojana Kvantaška pijaca.
 
Šampinjoni koštaju između 380 dinara na Detelinarskoj i Satelitskoj pijaci, pa do 400 dinara po kilogramu na ostalim pijacama.  
Cene zelena su, sada već uobičajeno velike i iznose između 120 i 130 dinara po vezi na Satelitskoj, Futoškoj i Detelinarskoj, pa do 150 na svim.
 
Zelena salata najjefrinija je na Detelinari i Satelitu, gde koštaju od 100, odnosno 120 dinara do 150, slična cena je i na Futoškoj, a najskuplja je na Limanskoj pijaci i košta do 150 dinara po komadu.
 
Sezona krastavaca i paradajza polako prolazi, što se može bideti i po cenama. Kratavac košta od 100 dinara po kilogramu na Satelitskoj pijaci do 250 dinara na Ribljoj, a cena paradajza se kreće od 150 dinara na Futoškoj pijaci do 350 na Satelitskoj i Ribljoj.
 
Paprika, takođe jedna od omiljenih namirnica mnogih, košta između 80 dinara na Futoškoj, pa do čak 300 dinara na svim analiziranim pijacama u Novom Sadu, osim na Satelitu gde košta do 280 po kilogramu.
 
Osim povrća, na pijacama se prodaje i voće, koje često košta slično koliko i u marketima.
 
Tako se cena kilograma banana kreće između 150 dinara na Futoškoj pijaci, pa do čak 270 dinara na Satelitu.
Prvi vesnik jeseni, grožđe, nije nimalo jeftin. Cena kilograma ovog voća iznosi od oko 200 dinara na Futoškoj i Limanskoj pijaci, pa sve do čak 600 dinara i na Limanskoj i na Ribljoj pijaci.
 
Limun košta između 250 i 350 dinara na Futoškoj, što je i neki prosek gornjih cena ovog voća.
 
Jabuke i šljive su, za sada, na pijacama najjeftinije. Jabuke su najjeftinije na Futoškoj i Satelitskoj pijaci, gde koštaju 70 i 90 dinara po kilogramu, pa do 220 dinara na Limanskoj.
 
Šljiva na Futoškoj i Ribljoj pijaci košta minimum 100 dinara po kilogramu, pa do 200 dinara na Detelinari. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti