Vakcine protiv gripa stigle u Dom zdravlja, vakcinacija od ponedeljka

Vakcine protiv sezonskog gripa stigle u novosadski Dom zdravlja, a vakcinacija je moguća od ponedeljka, 7. oktobra.
Vakcine protiv gripa stigle u Dom zdravlja, vakcinacija od ponedeljka
Foto: 021.rs
U Domu zdravlja navode da se sezonska vakcina preporučuje svim osobama starijim od šest meseci i osobama sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, kao i osobama sa metaboličkim smetnjama, naročito dijabetesom.
 
Vakcinu protiv gripa trebalo bi da prime i osobe sa oboljenjima bubrega i jetre.
Četvorovalentna vakcina, proizvođača "ABBOTT BIOLOGICALS B.V" preporučuje se i osobama sa krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom, uključujući i HIV.
 
Vakcinu protiv sezonskog gripa trebalo bi da prime i sve osobe starije od 65 godina, lica smeštena u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene.
Iz Doma zdravlja preporučuju da se protiv gripa vakcinišu sve osobe zaposlene u zdravstvenim ustanovama i javnim službama.
 
"Primena ove vakcine kod trudnica razmatraće se od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, takođe uz konsultaciju sa ginekologom", kažu u Domu zdravlja.
Svi građani koji su zainteresovani za imunizaciju protiv sezonskog gripa, treba da se jave svom izabranom lekaru.
  • Talči

    04.10.2024 11:28
    A potpis i JMBG
    je li treba i dalje kao za covid vakcinu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti