"Šargarepijada" otvorena u Begeču, tamičenje u kuvanju gulaša i izbor za najslađu šargarepu

Manifestacija "Šargarepijada" održava se danas po treći put u Begeču, gde se ova povrtarska kultura uzgaja kao hibridna sorta.
"Šargarepijada" otvorena u Begeču, tamičenje u kuvanju gulaša i izbor za najslađu šargarepu
Foto: Grad Novi Sad
Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.
 
"Brojke koje govore da se na čak 600 hektara i oko 20 gazdinstava u Begeču svake godine proizvede više od 30.000 tona prve klase šargarepe, za ovo malo mesto, govore same za sebe. Želim vam da još mnogo godina koje su pred nama, organizujete ovu manifestaciju, koja će iz godine u godinu postati sve raznovrsnija, sadržajnija, i koja će sve više i više dobiti svoj prepoznatljivi identitet, ne samo u Novom Sadu, već i mnogo šire", rekao je on tom prilikom.
Domaćini manifestacije, MZ "Begeč", Zemljoradnička zadruga "Begečki povrtari" i KS "Begeč2 organizovali su raznovrstan program za posetioce, koji će u toku današnjeg dana moći da probaju različita jela od ovog povrća, a biće organizovano tamičenje u kuvanju gulaša i takmičenje za najslađu šargarepu.
 
Takođe, "Šargarepijadu" će pratiti bogat kulturno-umetnički program, uz nastupe tamburaške sekcije Kulturne stanice "Begeč", đaka OŠ "Veljko Petrović" iz Begeča, dece iz vrtića "Pinokio" iz Begeča, folklornog Udruženja "Begečka nana" i biće organizovana humanitarna tombola za malu Begečanku Anu Milić.
Predsednik MZ "Begeč" Milan Tatić je rekao da ova manifestacija okuplja lokalne uzgajivače ratarskih i povrtarskih kultura, od kojih je na ovom prostoru najpoznatija šargarepa.
 
"Privrednici Begeča i lokalno stanovništvo razvijaju svoju proizvodnju u skladu sa savremenim tokovima i imaju ambiciju da to i pokažu. Grad Novi Sad je razumeo i podržao ideju o podsticaju lokalnog i poljoprivrednog razvoja i Begeč će uz pomoć ovakvog partnera sigurno u budućnosti biti osnažen za nove projekte u oblasti privrede", dodao je Tatić.
 
Za učešće u razvoju organske poljoprivredne proizvodnje u 2024. godini opredeljeno je sedam miliona dinara, a 11 poljoprivrednih proizvođača dobilo je bespovratna sredstva za sertifikaciju organske proizvodnje, za nabavku sadnog i semenskog materijala i za druge investicije.
 
Za sertifikaciju proizvoda sa oznakom geografskog porekla u ovoj godini opredeljena su sredstva od 1,5 milona dinara, i to za "Begečku šargarepu", "Futoški kupus" i "Fruškogorski lipov med".
  • Teodor

    05.10.2024 14:24
    Bravo za Begečane!
    Na sertifikat treba samo dodati - "Oprano u Dunavu"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti