FOTO, VIDEO Farmaceutski fakultet, Novi Sad na novoj lokaciji: Zgrada po meri svih studenata

Farmaceutski fakultet, Novi Sad napravio je novu, sopstvenu zgradu u ulici Heroja Pinkija 4, čime je otvoreno novo poglavlje studiranja u ovoj ustanovi.
FOTO, VIDEO Farmaceutski fakultet, Novi Sad na novoj lokaciji: Zgrada po meri svih studenata
Foto: Farmaceutski fakultet, Novi Sad
Prvi privatni akreditovani farmaceutski fakultet u Srbiji osnovan je 2012. godine  kada su akreditovani studijski programi integrisanih akademskih studija Farmacija i Farmacija - medicinska biohemija, a nakon toga 2015. godine i studijski programi Osnovnih strukovnih studija. 
 
Prateći potrebe studenata 2022. godine akreditovao je visokoškolsku jedinicu u Nišu za izvođenje studijskog programa Farmacija, a svoj prostorni razvoj zaokružio je izgradnjom nove, sopstvene zgrade u ulici Heroja Pinkija 4, što predstavlja još jedan važan korak Farmaceutskog fakulteta, Novi Sad u kontinuiranom razvoju i posvećenosti obrazovanju budućih farmaceuta, medicinskih biohemičara, strukovnih sestara, fizioterapeuta, doktora nauka i specijalista.
Vanredni profesor na Farmaceutskom fakultetu, Novi Sad dr Nikola Jojić kaže za 021.rs da je odluka o preseljenju deo slagalice koju interno nazivaju "fakultet mogućnosti".
 
"Kada smo pre 12 godina počeli sa radom, želeli smo fakultet na kom studenti imaju mogućnost da uče od profesora iz Srbije, ali i Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Singapura, Australije, Holandije, Italije. Nakon toga, želeli smo studente pripremljene i spremne za tržište rada 21. veka zbog čega smo sklopili ugovore o saradnji sa preko 250 državnih i privatnih institucija i kompanija gde naši studenti odlaze na praksu, staž i usavršavanje", rekao je on.
Dodao je i da je pre nekoliko godina kurikulum promenjen zbog inovacija u svetu farmacije i medicine, kao i promena u strukturi globalne populacije i primena digitalne tehnologije.
 
"Kao logičan nastavak procesa došlo je i do preseljenja. Želeli smo da pružimo našim studentima pozitivno i stimulativno okruženje koje učenje čini prijatnijim i zanimljivijim. Fakultetski prostor  povećava šanse za akademski uspeh uz savremeno opremljene laboratorije, tehnološki napredne amfiteatre i učionice kao i niz drugih prostora poput biblioteke, čitaonice, kafea i prostora za relaksaciju", rekao je Jojić.
 
Foto: Farmaceutski fakultet, Novi Sad
 
Kada je reč o novoj zgradi fakulteta, sagovornik 021.rs ističe da je svaki deo novog prostora osmišljen da bude u duhu podrške procesu studiranja.
 
Nova zgrada se prostire na 3.100 kvadrata, amfiteatar prima 200 studenata, na spratu se nalaze učionice opremljene smart tablama, kao i savremeno opremljene laboratorije.
 
"Posebno bih istakao arhitekte i inženjere koji su radili na projektovanju i izvođenju nove fakultetske zgrade, koji su stvorili prostor u kom su fizički aspekti radnog okruženja, poput prirodne svetlosti, uzeti kao značajni faktori koji poboljšavaju ishode učenja. Upravo zato je nova zgrada fakulteta izgrađena na način koji omogućava veliku količinu dnevnog svetla u svim učionicama, laboratorijama, kabinetima, amfiteatru, ali i samom holu, čak i tokom zimskih dana", kaže Jojić.
 
 
Ističe i da ovu novu zgradu Farmaceutskog fakulteta, Novi Sad karakteriše i povećan obim "tihog studentskog prostora" poput čitaonica ali i prostori pogodni za različite stilove učenja.
 
"Tako, na primer, postoji odvojen kabinet opremljen za studente zdravstvene nege i fizioterapije u kom simulacione vežbe omogućavaju studentima da steknu praktično iskustvo u kontrolisanom okruženju. Sličan prostor namenjen je i za simulaciju uslova rada u apotekama, kao i medicinskim laboratorijama", dodaje sagovornik 021.rs.
 
Profesor ističe da je fakultetski prostor, koji promoviše inkluzivnost i iste mogućnosti za sve, prilagođen svim studentima bez obzira na fizičke sposobnosti.
 
"Naš novi prostor će služiti kao temelj za buduće generacije studenata, koji će, vođeni našom misijom, nastaviti da unapređuju zdravstvenu zaštitu i brigu o ljudskom zdravlju", poručuju sa Farmaceutskog fakulteta, Novi Sad.
Vanredni profesor dr Jojić podseća sve sadašnje i buduće studente da se u svetu svakodnevno generišu nova znanja i da je jedna stvar sigurna - celoživotno učenje.
 
"Kada završe fakultet, studenti će shvatiti da je svaki kraj zapravo novi početak, a da ćemo im još tokom studiranja razvijati svest o neophodnosti postfakultetskog učenja. Jer jednog dana kada završe fakultet i otisnu se u svoje profesionalne karijere, tokom kojih će donositi odluke koje će uticati na zdravlje ljudi, ispravnost tih odluka možda neće biti u znanju stečenom na fakultetu, već u postfakultetskom učenju i praćenju savremenih dostignuća nauke, tehnike i tehnologije. A druga stvar koju im garantujem jeste da će deo celoživotnog učenja koji provedu studirajući na Farmaceutskog fakultetu, Novi Sad biti studiranje u najlepšem mogućem okruženju, gde će imati priliku da se razvijaju ne samo akademski, već i lično, kroz bogate i raznovrsne aktivnosti koje Farmaceutski fakultet, Novi Sad nudi", kaže on.
 
Farmaceutski fakultet, Novi Sad je dobitnik i međunarodnog sertifikata QMS, koji potvrđuje njihovu posvećenost najvišim standardima kvaliteta.
 
Predavači i saradnici fakulteta su stručni i posvećeni profesionalci, bogati znanjem i umećem prenošenja tog znanja na zanimljiv i inspirativan način. Svi predavači poseduju višegodišnje praktično iskustvo u naučnim, akademskim ili privrednim institucijama.
 
Opširnije o ovoj ustanovi pogledajte na sajtu Farmaceutskog fakulteta OVDE.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti